Les mer: Norske hus full av rør-i-rør-feil

Norske hus fulle av rør-i-rør-feil

87 prosent feil.

Published

Rør-i-rør-systemene monteres stort sett feil. 85 prosent av systemene som er sjekket, bryter kravene om utskiftbarhet, lekkasjesikkerhet eller begge deler.– De har vært på markedet i 30 år. Men kravene brytes like ofte som før, forteller Bjørn-Roar Krog. Seniorrådgiveren hos Sintef Byggforsk har ledet et prosjekt for å se på om rør-i-rør-monteringen er blitt bedre. Det er den ikke.

87 prosent feil

– I 2008 hadde vi et studentprosjekt med 30 tilsyn i leiligheter og eneboliger i Oslo. Da brøt 85 prosent kravene til utskiftbarhet og lekkasjesikkerhet, forteller han.I det nye prosjektet ble selve tilsynene gjort i 2017, i 31 eneboliger, leiligheter og næringsbygg i Oslo og Akershus. Resultatet var omtrent akkurat det samme: 87 prosent brøt kravene.– Den første rapporten baserte seg på tek97, mens vi nå baserer den på tek17. Men det har ikke vært noen endringer i forskriften om utskiftbarhet og lekkasjesikkerhet, understreker Krog.

Klamring og bend

– Det vi først og fremst så etter, var god klamring av vannrørene. Er det brukt klamre som kommer fra rør-i-rør-leverandørene og er designet for de varerørene som de leverer? Så bør det være klammer minimum hver 60. centimeter, og vi så også på om det var klamret i nærheten av veggboks og fordelingsskap. Anbefalingen er at den nærmeste bør være 15 til 30 centimeter unna.Bjørn-Roar Krog forteller også om dårlige løsninger på lengde og radius. Hvis røret blir lenger enn ti meter, kan det være vanskelig å trekke det ut og bytte det. Så skal det være maksimalt tre bend pluss veggboksen, og han anbefaler at bøyeradien skal være så snill som fem ganger utvendig diameter på varerøret.

Slurv

Han viser frem bilder av klamring med patentbånd, låsestrips som er satt fast til avløpsrøret og strammet så hardt at varerøret er deformert, klamre som ser ut til å være lånt av elektrikeren og en 90 graders rørbøy som låser fast pex-røret fullstendig.Andre bilder viser fordelerskap som skulle vært 100 prosent vanntette når rørleggeren forlater jobben – men som er laget slik at vannet kan denne ut på de utroligste plasser.– Det er mest slurvefeil som er enkle å gjøre noe med. To minutter ekstra, fyll vann i bunnen av fordelerskapet, ta bilde av det og dokumenter! oppfordrer han.

Stoppekran i himlingen

Også mot at hovedstoppekranen skal være lett tilgjengelige, syndes det mye. Et eksempel er kranen som ligger bak en luke i taket, i et rom med 240 centimeters takhøyde og badekar rett under luken.– Andre steder blander rørleggeren sammen systemer fra flere forskjellige leverandører. Da gjelder ikke den tekniske godkjenningen – og hvilken leverandør skal du henvende deg til hvis det blir en skade? spør Krog.

Powered by Labrador CMS