SEREMONI: Ferske mestere med det synlige beviset på kompetansen sin. Foran fra venstre Elizabeth Hartmann, Mesterbrevnemnda; Hans-Erik Fossum, Fossum & Kristiansen; Joakim Paulsen, Rørlegger Tommy Paulsen & sønner; Frode Behn, 2 rørleggere; Kristian Andersen, Ask VVS og oldermann Knut Jensen. Bak fra venstre Kasper Juul, Juuls Rørservice; Sebastian Gjerberg Aakerman, Ask VVS; Birger Sturtzel, Juuls Rørservice og Vegard Bekken, WSP Norge. Stian Gabrielsen, Comfort Bryn, kunne ikke være til stede på utdelingen.

Tok mesterbrev som 56-åring

OSLO SENTRUM: – En bekreftelse på hva jeg har gjort hele livet, sier Hans-Erik Fossum. Han er 56 år og nybakt rørleggermester.

Publisert

– Dette kan dere være stolte av, fastslår oldermann Knut Jensen i Oslo Rørleggerlaug. Torsdag ledet han seremonien der åtte nye rørleggermestere fikk tildelt mesterbrev i laugssalen på Håndverkeren.

Utveksler erfaring

Jensen la vekt på erfaring i talen sin til de nye mesterne.
– Det er én ting en leder ikke kan tilegne seg i utdannelsen: Erfaring. Heldigvis blir dere aldri helt utlært. Det vil alltid være ny kunnskap tilgjengelig, sier han og trekker frem rørleggerlauget som et godt sted å utveksle kunnskap.

– Vi tilegner oss den ved å utveksle erfaring på laugsmøtene, sier han og peker på at rørleggerlauget er et av de mest aktive laugene i Oslo.

Lærlingoppfordring

Kommunikasjonssjef Elizabeth Hartmann i Mesterbrevnemnda trekker frem hvordan fagkunnskap gir trygghet og hvordan de aller fleste kundene føler seg tryggere når de kjøper håndverkertjenester av en mester. Hun oppfordrer de ferske mesterne til å følge opp med å ta inn lærlinger.

– Mesterbedrifter er de flinkeste til å ta inn lærlinger, sier hun.

Kommunikasjonssjef Hilde Bergh i Oslo Håndverks- og Industriforening roser også rørleggerlauget for godt arbeid.

– Det er en ære å bli spurt om å bli medlem i lauget, sier hun.

Har hatt lyst lenge

Oslos ferske rørleggermestere spenner vidt i alder. Hans-Erik Fossum (56) er eldst, men Frode Behn er ikke mange årene bak.

– Jeg grugledet meg til dette. Mesterbrevet er en bekreftelse på det jeg har gjort hele livet, men jeg har ikke hatt tid til å ta det selv om jeg har hatt lyst i veldig mange år, sier han.

Fossum er daglig leder i Fossum & Kristiansen. Dermed har han ledet en mesterbedrift lenge, men han har vært avhengig av å ha en ansatt med mesterbrev. Det betyr at han er sårbar hvis mesteren slutter.

Hans-Erik Fossum opplevde at han dro nytte av den lange erfaringen da han tok mesterbrevet. Samtidig var det vanskelig å få tid ved siden av at han skulle lede bedriften. En av oppgavene begynte han med ved femtiden en søndagsettermiddag og satt pal til han var ferdig klokken fem mandag morgen.

– Men det gikk egentlig veldig greit. Jeg har drevet med dette hver dag, så det er sikkert lettere for meg enn for en på 22, sier han.

Powered by Labrador CMS