Krigen øker prisene
Stålprisene fyker i været, rapporterer rørentreprenører. Nå er mange usikre på om de kan be om mer betalt fra kundene sine.
Først kom koronaen og ga rørleggeren store prisøkninger på materiell. Så kom det russiske angrepet på Ukraina og gjorde økningene enda større.
Stålpriser i været
– Vi har fått en del henvendelser fra medlemsbedrifter om at stålprisene fyker i været. Det forteller fagdirektør Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene Norge.
Han forklarer det med at både Russland og Ukraina er store leverandører.
Rørnorge har blant annet fått spørsmål fra medlemmene om krigen er å regne som force majeure – det vil si at det er mulig å fakturere kundene mer fordi utgiftene er blitt så mye høyere, selv om det er snakk om en avtale med fastpris.
Denne uken skal organisasjonen ha webinar for medlemmene sine om de store prisøkningeen og hva som kan gjøres.
Korona og krig
– Vi har hatt en formidabel prisøkning på materiell på grunn av koronaen. Nå vil vi sannsynligvis også se en utvikling i forbindelse med krigen i Ukraina. I tillegg til signalene om stålprisen har vi jo hørt hvordan bilindustrien i Tyskland har stoppet opp fordi den ikke får stål fra Ukraina, sier Tobiassen.
Han ser godt hvordan rørleggeren merker også andre prisøkninger og endringer som følge av det som skjer i Norge og i verden. Koronaen ga ikke bare høyere råvarepriser, men også forsinkelser, sykmeldinger og også permitteringer og oppsigelser. Samtidig har bransjen merket dyrere drivstoff og dyrere frakt på kroppen.
– Vi blir berørt på lik linje med hele samfunnet, slår han fast.
Bevisste på forbehold
Oddgeir Tobiassen forteller hvordan medlemmene i Rørentreprenørene Norge er blitt mer bevisste på å ta forbehold om lønns- og prisstigninger. Likevel er det noen som kan risikere problemer fordi de har vært for lemfeldige med å ta forbehold.
– Det kan være en positiv effekt at vi blir mer bevisste på sånne ting, men erfaringene koster veldig dyrt for en del, sier han.
Lønnsoppgjøret kan også bli dyrt.
– Det er også påvirket av ringvirkningene rundt kjøpekraften til folk, som igjen sannsynligvis vil gi utslag i hardere krav, forutser Tobiassen.