VARMER: Solarventi-panelene bidrar også med varme.

VENTILASJON

Tørker hytter med sol

GEILO: De kombinerer ventilasjonsanlegg og solfangere. – Det er spesielt hytter og kjellere som trenger å tørke, som ser nytten av løsningen, sier Ivar Espegard i Solarventi Hallingdal.

Published

Han er en av en håndfull forhandlere og håndverkere som selger og monterer de danske produktene rundt omkring i Norge. Luftsolfangerne ventilerer og varmer opp luften uten strøm. De leverer både tørr og frisk luft.

– Panelet har et par centimeter klaring mot veggen. På baksiden er det en perforert plate som gir tilluft, og mørk filt som absorberer solvarmen. Luften varmes opp inne i solfangeren, og et solcellepanel gir strøm til en vifte som så fører luften gjennom en kanal i veggen, forklarer Espegard.

Hyttekunder

Med Hallingdal som utgangspunkt selger han spesielt til hyttefolket:
– Den gir litt ventilasjon spesielt der det er behov for å tørke ut; ikke minst til hytter og kjellere. Rom som står ubrukte i lange perioder og rom som er vanskelige å lufte ut, men også boliger som ikke har ventilasjonsanlegg, sier han.

Modellene kommer i forskjellige størrelser, anbefalt til hus og hytter fra 25 til 150 kvadratmeter.
– Det primære er jo å sørge for at det holder seg tørt. Men har du et større panel, så blåser det også inn varm luft og kan gi en god varmeeffekt, sier Espegard.

Helt til Svalbard

Han leverer regelmessig helt nord til Svalbard.
– Jeg har levert en god del rundt omkring – til Valdres, til Vestlandet og Sørlandet og flere på Svalbard. Men det primære er hytter i Hallingdal, forteller han.

HYTTEVENTILASJON: - De aller fleste kjøperne bruker luftsolfangerne til å holde det tørt på hytta, forteller Ivar Espegard.

Espegard er byggmester. I tillegg til soldreven ventilasjon leverer han vanlige Systemair-anlegg både til boliger og hytter.

Av Solarventi går det flest av de mellomstore produktene beregnet på 80 til 100 kvadratmeter.

– Det er viktig å få plassert den der det er mest mulig sol. Åpner du en ventil eller to på motsatt side, så får du overtrykk slik at du får ventilert hytta, sier han.

Varme

– Den begynner å virke så snart solen titter frem. Er det minus 25, så vil du ikke få inn særlig varm luft. Jeg har opplevd at de hever utetemperaturen med både 15 og 30 grader, men det vil variere etter hvor god innstråling det er til enhver tid. Har du plass til et stort panel på den sydvendte veggen, så har det god varmeeffekt, også, sier Espegard.

Anlegget trenger sol – det holder ikke med vanlig dagslys.
– Men da er det selvforsynt fra solenergien. Det er masse små hytter som ikke har strøm. Da surrer og går dette året rundt alle dager når det er sol. Vi begynner å ha solgt ganske mange anlegg. Folk kommer til en temperert, tørr og frisk hytte som er lett å fyre opp, ifølge Ivar Espegard.

Powered by Labrador CMS