AVLØPSJOBB: Når han ikke har nok å gjøre i eget firma, tar Scenemontage-sjef Ulf Ekås et innhopp i det interkommunale vann- og avløpsselskapet Givas.
AVLØPSJOBB: Når han ikke har nok å gjøre i eget firma, tar Scenemontage-sjef Ulf Ekås et innhopp i det interkommunale vann- og avløpsselskapet Givas.

Leier toaletter for å hindre koronasmitte

NORD-ODAL: Da festivalene gikk i dass, forsvant det meste av toalettutleien. Nå sørger håndrensproduksjon og rørfornyere med koronakrav for at Scenemontage holder det gående.

Published

– Takket være korona går rørfornyerne for en løsning der alle boligene har personlig toalett i stedet for en toalettbrakke på utsiden, forteller Ulf Ekås.

Han driver Scenemontage. Med hovedkvarter på Grinder i Solør og Oslo som nærområde leier han vanligvis ut toaletter, scener og telt for fire–fem millioner kroner i året.

Når avløpet stenges

I fjor ble det bråstopp. Nå har han tatt noen måneders engasjement på et anleggsprosjekt i vann- og avløpsselskapet Givas.

– Det er såpass lite bevegelse i det vi normalt driver med. Jeg har en ansatt som jeg har hatt i drift hele tiden, sier Ekås.

Det nye er samarbeidet med BTS Rørfornying. Når de stenger vann og avløp i en hel blokk, så sørger de for at hver enkelt leilighet får et alternativ så lenge avløpet ikke kan brukes.

– Vi leverer en løsning med plast ytterbalje, ordentlig sete og 30 liters plastemballasje inni, og pellets til å ha over. 98 prosent luktfritt. Så er det ingen som er like på toalettet, heller, slik at vi har et bufferlager i kjelleren og pellets i reserve. Vi leverer og henter hver eller annenhver uke, forteller Ulf Ekås.

Spritfri håndrens

Det andre nye tilbudet han har kommet i gang med, er alkoholfri håndrens.
– Vi har hatt med oss antibac hele tiden, både med og uten alkohol. Jeg har solgt og levert mest alkoholfri, og nå lager vi den selv. Jeg har kjøpt en maskin til å lage den, forteller han.

I oktober i fjor bestilte han håndsprit som fremdeles ikke er kommet. Da han så hvor lang leveringstiden var, fant han ut at han måtte gjøre noe selv. Scenemontage er franchisetager for Hyrtoaletten i Sverige.

Dermed kunne han nyte godt av at uttestingen allerede var gjort og at flere løsninger som ikke holdt mål, var forkastet.

– Hyrtoaletten gjør pionerarbeidet for oss. Derfor har vi en trygghet for at det virker. Jeg leverer til kjøpesentre og noen private, og noen leier hele antibac-stasjoner av meg, forteller han. Barnehager er et eksempel der den spritfrie håndrensen er en god løsning.

Do og dusj

Til daglig arbeider han mye for festivaler og eventbyråer.
– Fra to forskjellige toalettprodusenter har vi rent pissoar, en type med både pissoar og sittende og en med bare sittende toalett, forteller han.

Ekås baserer seg på løsninger med sanitærvæske og slamsuging. På festivaler kommer han om morgenen og tømmer og vasker.

– Festivaldusjene har også vært ute noen helger i år. Bror Weldingh hos Arve Weldingh VVS – Comfort på Kirkenær – bygde om en skipscontainer til dusj for ti år siden. I containeren er det ti dusjer, et dieselaggregat og tre 400 liters varmtvannsbeholdere, forteller Ulf Ekås.

Vannet kommer noen ganger fra tanker ved siden av, noen ganger fra vannverket.

Forsvarsleveranse

Vinterens morsomste oppdrag var for øvrig på Skjold i Indre Troms. Der skal det nederlandske forsvaret leie plass i fem til ti år. Velferdsbygget som skulle settes opp, var forsinket, så Scenemontage bygde opp hele sanitæranlegget i vogner inne i en isolert hall.

– Det endte med at de lot være å leie og helle kjøpte hele utstyret på rot, forteller han.

Nå går Scenemontage-sjefen og venter på at det skal åpnes opp for større arrangement igjen. Fra 200 og oppover. Er de 20 på en samling, så har de som regel utstyr nok. Samtidig har han is i magen – han vil ikke ha slurv og for tidlig åpning slik at det blir enda en nedstengning.

Powered by Labrador CMS