Hvor er kvinnene i kuldebransjen?
Ingen vet hvor mange de er, hvor de jobber og hvordan de balanserer jobbkrav med barn og familieliv. Vi snakker om kvinnelige kuldemontører og -teknikere.
Som en start på kartleggingsarbeidet har Norsk Kjøleteknisk Forening (NKF) lagt ut en post på sine Facebook-sider der de ber kvinner i bransjen eller bedrifter som har kvinnelige ansatte om å ta kontakt. NKF vil også komme i kontakt med kvinner som tidligere har arbeidet i faget, men som av en aller annen grunn ikke jobber i bransjen lenger.
Kombinasjon med barn
– Erfaringene til de som har fått barn er særlig interessante. Vi vet jo at kvinner gjerne velger et yrke som lar seg kombinere med å få barn uten for store problemer, sier styremedlem Cathrine Westheim i NKF.
Av den grunn etterlyser foreningen gjennom Facebook også bedrifter som har, eller har hatt, kvinnelige kuldemontører/teknikere ansatt. NKF høre deres erfaringer med tilrettelegging i forbindelse med graviditet, permisjon og etter endt permisjon, småbarnsliv og lignende.
– Selv jobber jeg mest administrativt og har ordnede forhold, men jeg vet kvinner kan være skeptiske til mye overtid og uregelmessig arbeidstid, sier Westheim som arbeider i Storm-Kulde på Ulefoss.
Flere myter
En annen motforestilling mot kuldefaget er at det kan bli mange tunge løft. Det inntrykket mener Westheim at er overdrevet. Tunge løft er det av og til i de fleste yrker, og man får som regel hjelp. Trolig er det vel så mye tungt arbeid og uregelmessige tider i et typisk kvinneyrke som sykepleier
Målet med utspillet på Facebook er i første omgang å kartlegge dagens situasjon. Da kan bransjen bli mer bevisst på å tilrettelegge for begge kjønn.
– Håpet er selvsagt at kvinner og bedrifter har gode erfaringer og løsninger på det å kombinere denne typen yrke med småbarnsliv, for å kunne bruke dette i målrettet markedsføring mot nettopp jenter, sier Westheim.
Så hvis du er kvinne i kuldebransjen, eller har hatt en kvinne ansatt, ta kontakt med Cathrine - cath@stormkulde.no.