Reddet kulde-tilbudet i Ålesund
I vinter ble kulde- og varmepumpeteknikk-linjen ved Haram videregående skole (vgs) lagt ned. Takket være lokalt initiativ ble en tilsvarende linje i høst startet ved Borgund vgs.
– Det var bransjen som tok kontakt med oss, og vi tok videre kontakt med utdanningsavdelingen i fylket. Vi sa vi skulle se hva vi fikk til, forteller rektor Jessie Strand Fagervoll ved Borgund videregående skole til Sunnmørsposten.
Haram vgs ligger i Brattvåg, som er om lag 45 minutter å kjøre fra Ålesund. Borgund vgs er en større skole midt i Ålesund kommune.
Bransjen som motor
En av de lokale pådriverne for videreføring av kuldeutdanning er bedriften Tempra i Ålesund.
– Det har i lang tid vært et underskudd på montører. Opp gjennom tiden har vi hatt mange som har startet hos oss med annen bakgrunn, men som har tatt fagprøve etter opplæring i bedriften. Vel og bra, men det er selvsagt en fordel å få inn folk med formell kompetanse i bunn, sier daglig leder Øyvind Skulstad i Tempra og fortsetter:
– Montører avler jo også nye montører, for vår region sin del tror jeg linja på Borgund kan bidra til at søkerantallet går betydelig oppover i årene som kommer. Regionen har mye industri og stor verdiskapning innen produksjon. Da er kuldemontørene viktige brikker.
I tillegg til Tempra skal MMC First Process, som også la ned mye energi, ha honnør for at den nye linjen ble opprettet. Videre har stort sett alle kuldebedriftene i området sagt seg villige til å bidra med hjelp i større eller mindre grad.
Lokal lobbyisme
Skulstad forteller at han ofte var på tråden med rektor på skolen og de lærerne som jobber med de forskjellige yrkesfagene, for å tydeliggjøre behovet for denne utdannelsen.
– Vi har hatt dialog hele tiden og rett og slett bare holdt god kontakt. Vi har fortalt mye om faget og hvor sjelden og hvor viktig akkurat denne kompetansen er. Samtidig har vi i Tempra flere ganger stilt opp på skolen med både kjølemaskin og mannskap. Dette for å fortelle og vise elever og lærere hva vi drivere med og hvorfor faget er så interessant, sier Skulstad.
God mottakelse
Siden den nye linjen kom i stand sent på året, var det noe usikkerhet om hvor mange som ville søke. Men nå er linjen i gang med 12 elever.
– Dette er en ny og spennende linje. Jeg valgte den fordi det var noe nytt, noe annet enn vanlig elektro. Dessuten er det gode sjanser for å få jobb etter avsluttet utdanning, sier Johannes Trones til Sunnmørsposten mens klassekameratene nikker bekreftende.
De legger vekt at undervisningen ikke bare dreier seg om kulde, men også om automasjon, mekanikk og et bredt spekter av fagfelt.
– Møre og Romsdal er landets største mottak av fisk. Tenk på hvor mange kjølelager det finnes. Kulde er større enn folk aner, sier faglærer Bjørn Henning Førde til avisen.
Her kan du se en promoteringsfilm Tempra har lagd.