Korona: Arealbehovet er det samme - men det blir færre arbeidsplasser

Kontorplass-kabalen

De små bedriftene kom raskest tilbake og har flere på kontoret hver dag. Robert Skramstad hos Malling & Co er likevel sikker på at næringslivet trenger like mye kontorplass som før.

Published Last updated

Arbeidsgiverne trenger like store kontorarealer – de kommer bare til å få færre rene arbeidsplasser og større sosiale soner.

Daglig leder Robert Skramstad i Malling & Co Technology har analysert utviklingen og tror hverken at koronaen fører til mindre kontorbehov eller at folk flytter tilbake til cellekontorene.

Leietagerne selv har litt andre forventninger. Foreløpig:
– Rett før sommeren utførte vi en stor leietagerundersøkelse. For første gang er det over 25 prosent som sier at de mest sannsynlig kommer til å ha mindre arealbehov, forteller han.

Sosiale soner

Men Malling & Co snakket med forskerne og peker på at det ikke er noe nytt at hjemmekontor også har negative effekter.

Førsteamanuensis Karoline Kopperud på Oslomet peker på at hvis arbeidstageren selv velger når han skal arbeide hjemme, er det ikke sikkert det blir på de tidspunktene som er gunstigst for bedriften. Dessuten dekker ikke hjemmekontoret de menneskelige behovene, slik som tilhørighet, og det gjør også innovasjon vanskeligere.

SOSIALT: Robert Skramstad har tatt plass i en av de sosiale sonene hos Malling & Co. Slike blir det flere av i årene som kommer, spår han.

– Vi tror at leietagerne kommer til å ha like stort arealbehov. Det som kommer til å endre seg, er forholdet mellom rene arbeidsplasser og sosiale soner. Uformelle, sosiale soner der de ansatte og kunder møtes og mingler, kommer til å være en større del og skape tilhørighet og glede på arbeidsplassen, spår Skramstad.

Ikke cellekontorer

At cellekontorene skulle komme tilbake på grunn av at arbeidsplassene må tenke mer på smittevern, det avviser han tvert:

– Ingen spør om det. Ikke på noen sider av bordet. Det vi får økt etterspørsel etter, er aktivitetsbaserte arbeidsplasser. Flere møterom, stillerom og videokonferanserom. Koronasituasjonen har bare akselerert den etterspørselen, forteller han.

Han regner heller ikke med at underdekning, med færre arbeidsplasser enn ansatte, kommer til å bli regelen. Underdekning er skummelt: Det er demotiverende å få beskjed om at «du må dra hjem fordi det ikke er plass til deg i dag».

Buffersoner

– Derfor tror vi at totalarealet kommer til å være det samme, men at dynamiske stillekontorer og møterom blir buffersoner som kan brukes når det blir for mange, sier han og regner det om til kroner og kvadratmeter.

Har du 1000 ansatte og aksepterer at det blir fem dager i året der det kommer så mange at det ikke blir plass til alle – hvor mye koster de fem dagene deg, og hvor mye koster til sammenligning de ekstra kvadratmeterne? Skal du kutte hundre kvadratmeter for å spare 350 000 kroner, men risikere at du må sende hjem folk slik at de mister motivasjonen?

Kom raskere tilbake

Skramstad trekker frem et annet interessant funn fra leietagerundersøkelsen:
– De mindre bedriftene kommer fortere tilbake på jobb. De har flere tilbake prosentvis, mens de større fortsatt ligger lavt, forteller han.

Teorien er at de små bedriftene er i vekst og at de har større behov for samhandling og innovasjon.
– Hvor kreativ klarer du å være på Zoom? Hvis du sitter med en problemstilling som det er morsomt å sparre med en kollega om over en kaffe, krever det mye mer å skrive en epost til vedkommende. Den uformelle erfaringsutvekslingen skjer mye lettere når man er fysisk til stede. Og så er det vanskelig å digitalisere de menneskelige behovene, sier Robert Skramstad.

Powered by Labrador CMS