KOMMER: Blant en rekke forskjellige symboler på mer enn to kjønn på toalettene, er det kombinasjonen av Mars- og Venus-symbolet som stiller sterkest. Her på et helt vanlig skjenkested – One Pint Pub.

To kjønn er ikke nok når du installerer toalett

HELSINKI: Rørleggeren slipper ikke unna kjønnsdebatten. Stadig flere vil ha publikumstoaletter som viser tydelig at de ikke bare er for ett av to kjønn.

Published Last updated

Rørleggeren trenger ikke å ta standpunkt til om det skal være felles, kjønnsnøytrale toaletter i et bygg. Heller ikke hvilket toalett transkvinner skal gå på.

Men montere dem, det må du regne med å gjøre. For én ting er det liten tvil om:

Flere prosjekter enn før kommer til å legge opp til andre toalettløsninger enn den klassiske «herretoaletter bak én dør, dametoaletter bak en annen dør og helst også et eget handikaptoalett».

Vanskelig valg

Studenter over hele landet går foran for å prøve å få kjønnsnøytrale toaletter. Det lille skiltet på dodøren kan gjøre livet lettere for transpersoner, sier Niko Olivia Linnéa Grimm til studentavisen Studvest. Grimm identifiserer seg som ikke-binær.

– Man går ikke akkurat rundt med et skilt i pannen som sier at man er trans. Andre kan bli veldig ukomfortable hvis man går på en do som det ikke ser ut som man hører til, ifølge psykologistudenten.

Trans-uenige

– Jeg blir tvunget til å ta stilling til om jeg gutt eller jente hver gang jeg skal gå på do. Jeg vil bare tisse og fortsette å jobbe, sier Borgar Nilsen til studentavisen Universitas.

– Jeg vil jo bare gå og trene, men for å gjøre det og for å vite om det er et sted jeg kan skifte, så må jeg si «Hei, jeg er trans!» og utgi veldig intime detaljer med konnotasjoner til mitt underliv, sier Nilsen.

Samtidig går diskusjonen om hvem som skal gå på hvilket toalett.

– Transkvinner blir avvist av transekskluderende feminister, som ikke vil ha transkvinner på sine doer og i sine garderober, skriver sexolog Esben Esther Pirelli Benestad i Tidsskrift for den norske legeforening.

Reglene krever to kjønn

Regelverket stopper likevel fellesanlegg og kjønnsnøytrale toaletter, i hvert fall på arbeidsplassene. «Det skal være atskilte toaletter for kvinner og menn», sier arbeidsplassforskriften, og bare små virksomheter kan bruke felles toalett.

– Hovedregelen er at det skal være minst ett toalett per 15 kvinner og minst ett toalett per 20 menn, forutsatt at det finnes tilstrekkelig med urinaler. Små virksomheter som ønsker felles toalett, må vurdere hensynet til arbeidstagernes integritet og verdighet, skriver Arbeidstilsynet i kommentarene sine til forskriften. Små virksomheter, det vil si de som har fem eller færre ansatte.

Nye symboler

Det som rørleggeren likevel må være forberedt på, er en rekke nye symboler på toalettdørene. Spesielt serverings- og skjenkesteder er kjent for å bruke fantasien allerede og velge herre- og dameskilt som får gjestene til å trekke på smilebåndet eller være bevisste på identiteten til stedet, samtidig som de ikke er i tvil om hvor de skal gå.

TYDELIG: Toalettsymbolene skal helst ikke etterlate noe rom for tvil og også være forståelige for den som ikke snakker det lokale språket. Forstår du om dette er herre- eller dametoalettet på olympiastadion i Helsinki?

Derfor er det gjerne på en bar eller en pub at du først kommer til å møte nye symboler for fellestoaletter og ikke-binære, også.

Fra før har mange hatt dørskilt som spiller på en sirkel med en pil som peker oppover til høyre for menn og en sirkel med et kors som peker rett nedover for kvinner – de gamle symbolene for planetene Mars og Venus. Det var naturforskeren Carl von Linné som tok dem i bruk for kjønn i 1767.

Mars og Venus er kombinert på fellestoaletter: En sirkel med både pil oppover til høyre og kors nedover.

Transkjønn- eller tredje kjønn-symbolet bygger på det samme grunnlaget: Sirkelen med både Venus- og Mars-symbol – og i tillegg en kombinasjon av pil og kors som peker oppover til venstre.

Powered by Labrador CMS