SKANDINAVISK: Norske sluttbrukere vil gjerne ha skandinavisk design, mener Sanna Louhenkilpi og Odd Holmsen.
SKANDINAVISK: Norske sluttbrukere vil gjerne ha skandinavisk design, mener Sanna Louhenkilpi og Odd Holmsen.

SANITÆR

Først i verden med lasermønster

DRAMMEN: Hva gjør du for å hjelpe kundene med å holde kjøkkenvasken fri for fingeravtrykk og flekker? Kjendisarkitekten Gert Wingårdh tegner på den med laser.

Published

– Vi er først i verden med mønster på overflater i rustfritt stål, sier Sanna Louhenkilpi. Hun er eksportsjef hos Stala.

Den finske produsenten av vasker, benkeplater og andre kjøkkenoverflater feirer 50-årsjubileet med stil. Stilen er det designerne som står for.

Flekker

– Når jeg tenker på rustfritt stål, tenker jeg på flekkene. Berøringene av hender, forfallet over tid. Jeg ville lage merker og mønster. Stål holder i flere hundre år, så mønsteret må også holde lenge, sier Gert Wingårdh.

Den svenske arkitekten er en av designerne som har fått boltre seg med laser på kjøkkenvaskene og overflatene i rustfritt stål. Blyantskissene hans er blitt til mønstre som er risset inn i stålet med laser.

– Vi gjorde forbrukerundersøkelser som viste at alle har noe å si om nytt rustfritt stål. Derfor fant vi et finsk selskap som kunne hjelpe oss med å lage mønster i det, sier Louhenkilpi.

Hun understreker at stålproduktene fra Stala er laget av mye resirkulert materiale.

Enklere å installere

– Viktig for oss er det også å gi både kjøkkenprodusenten, rørleggeren og forbrukeren et enklere liv. Vi skal ha et begrenset utvalg, og ikke minst skal vaskene våre være enkle å installere, ifølge eksportsjefen.

– Enklere å installere og enklere å bruke.

LASER: Gert Wingårdh har tegnet mønstrene som er overført til stålproduktene med laser.
LASER: Gert Wingårdh har tegnet mønstrene som er overført til stålproduktene med laser.

– Dette er nordisk design, og det er produsert utelukkende i Norden. Det er noe som norske kunder er opptatt av, sier daglig leder Odd Holmsen hos Beslagteknikk. Han selger Stala-produktene i Norge, først og fremst direkte til kjøkkenprodusentene.

– Vi selger til både kjøkkenprodusenter, rørleggere og byggevarekjeder, forteller Sanna Louhenkilpi.

Hun ser på Norden som hovedmarkedet, men selger også vaskene og de andre produktene i andre land. Hovedkontoret og fabrikken ligger i Lahti, men nå er det slovenske Kovinoplastika Lož som eier Stala.

Farger

Louhenkilpi byr også på vasker som kan deles i to, men bare delvis. Hvis kunden både vil ha en stor vask og en todelt løsning, har Stala en stor vask med skillevegg. Over skilleveggen er det plass til de største stekebrettene. Vasken er delt i to – men skillet går altså ikke høyere enn at det går an å vaske de største tingene over skilleveggen.

Et annet nytt innslag fra den finske kjøkkenvaskprodusenten er nye farger. Vaskene er fremdeles i rustfritt stål, men de er dekket av et farget sjikt.

– Vi har dem i antrasitt, gull, kobber og bronse. Her er forskjellene store fra land til land. I Finland vil ikke forbrukerne ha noen farger i det hele tatt, smiler hun.

– Vi kjenner den skandinaviske smaken, reklamerer Sanna Louhenkilpi.

Powered by Labrador CMS