HETTEUTVALG: Tommy Mæland spesialiserer seg på å selge kjøkkenhetter, med butikk på Sandnes.
HETTEUTVALG: Tommy Mæland spesialiserer seg på å selge kjøkkenhetter, med butikk på Sandnes.

– Vi blir mer og mer en prøvebutikk

Tommy Mæland driver spesialbutikk for ventilasjonshetter.

Published Last updated

Ventex på Sandnes holder omsetningen noenlunde stabil. Men det er ikke butikksalgets fortjeneste.
– Vi har gått ned fra to til én i butikken og er mer ute på montasje, sier Mæland.

Nisjebutikken kan skilte med 30 års erfaring. Nå har den flyttet ut av moderne, sentrale og dyre butikklokaler og tilbake til litt mer kummerlige forhold litt utenfor sentrum.

Ikke Ikea-hetter

– Før kunne vi selge for 15–20 000 kroner på en dag. I går solgte jeg for 1300 kroner i butikken, men fakturerte til gjengjeld 20 000, forteller han.

Ifølge Mæland tilbyr Ventex litt fra de fleste kjøkkenhetteleverandørene i Norge.
– Det vi holder oss unna, er typisk dem som leverer til Ikea, sier han og snakker om kort holdbarhet og kvalitet som han ikke vil gå god for.

Ingen støystandard

Så kan butikken skilte med fagkunnskap og rådgivning som han mener at få kan måle seg med. For eksempel måler han støy selv.
– Det er ikke noen standard for hvordan vi skal måle støy. Italia har én måte å gjøre det på, Sverige har en annen. Støyen må måles når vi får litt motstand i rørene; ikke bare når den står på en benk. Støyen i en kjøkkenvifte måler vi to meter unna, forteller han.

Prøvebutikk

Rådgivningen hjelper lite på butikksalget. – Vi blir mer og mer en prøvebutikk. Folk kommer hit og får råd, og så springer de på nett for å spare 300 kroner. Vi holder ikke de samme prisene som nettbutikker som har ingenting på lager og sender produktene rett fra fabrikken, sier Mæland.

– Mesteparten av det vi selger, er også på nett og telefon. På 90 prosent av alle salg har vi ikke sett kunden, engang.

Monteringsjobbene kommer gjennom jungeltelegrafen:
– Det er den vi lever på. Vi er hos en kunde, og tre måneder etterpå står vi hos naboen. Dessuten blir det mer og mer service, forteller han.

Skattepenger og trygd

Ventilasjon og kjøkkenvifter er hovedproduktene hos Sandnes-firmaet. Ventex har sentralstøvsugere, også, men selger relativt lite av dem.

Nå venter Tommy Mæland på feriepenger og skatteoppgjør.
– Vi ser at når folk får igjen på skatten, når de får feripenger og når de betaler halv skatt, da handler veldig mange. Filter kjøper de den dagen trygda kommer. Du biter deg merke i noen slike ting, beskriver han.

Powered by Labrador CMS