UTDANNING
Ventilasjonsfaget øker i popularitet
Linda (17) og Ismail (17) er to av de åtte første elevene på den nye Klima, energi og miljøteknikk-linjen på Åsane videregående skole. Til høsten vil nesten dobbelt så mange gå på den samme linjen.
– Utdanningen har blitt spisset. Det har gjort det enklere å synliggjøre blikkenslager, ventilasjon og taktekker-linjen. Spissingen har også gjort det enklere for oss å knytte til oss den beste fagkompetansen. Samlet bidrar dette til at rekrutteringen til faget tar seg opp, sier avdelingsleder for Bygg- og anleggsteknikk ved Åsane videregående skole, Kenneth Sandstrøm.
Mer rettet mot det man vil bli
To av de første elevene er Linda Kassir (17) og Ismail Christiansen Essfioui (17). De går begge i andre klasse på den nye Klima, energi og miljøteknikk-linjen på Åsane videregående skole.
Tre dager i uken har de teoretisk opplæring på skolen, men to av skoledagene tilbringer de på verkstedet til Bergens kobber- og blikkenslagerlaug i Storebotn i Åsane.
– Vi begynte med beslag og tegninger av ulike løsninger, så har vi gått mer og mer over til tegning og produksjon av ventilasjonskanaler, sier Ismail Christiansen Essfioui.
– Vi opplever at utdanningen nå er mer rettet mot det man faktisk ønsker å bli enn tidligere. Dersom folk kan tenke seg en jobb innen ventilasjon og blikk, så er dette definitivt en god utdannelse, sier Linda Kassir.
Et steg på veien
Både Linda og Ismali forteller at den videregående utdanningen bare er et steg på veien.
– Til høsten begynner jeg på påbygg for å få studiekompetanse, slik at jeg kan begynne på ingeniørstudiet. Målet er å bli byggingeniør, helst inn mot ventilasjon og klima, sier Linda.
Ismail har planer i samme retning, men forteller at han kan tenke seg å jobbe litt først, slik at han blir mer kjent med bransjen.
– Deretter vil jeg inn på teknisk fagskole for å bli ingeniør, sier Ismail.
Mindre rør
Kjell Hæggernæs leder den praktiske utdanningen hos Bergens kobber- og blikkenslagerlaug. De har i lang tid jobbet med å øke rekrutteringen til faget. Nå ser det altså ut til at de lykkes.
Mens de i år har hatt åtte elever ved skolen, så ligger de til høsten an til å få 13 elever på linjen. Det er nesten dobbelt så mange som inneværende skoleår.
– Det blir spennende å se hvor mange det faktisk blir, men utviklingen er positiv, sier Hæggernæs.
Han forteller at det tidligere år har vært mye fokus på rør i det første året på den videregående fagutdanningen, noe som gjør at mange naturlig nok har valgt den retningen. Nå er fagene litt mer delt opp, noe som gjør at ventilasjons- og blikkenslagerfaget har blitt løftet frem.
– Mange har fått øynene opp hvor innovatitvt faget vårt er. Det vi jobber med i dag kan ikke sammenlignes med det vi gjorde bare for noen tiår siden. Kombinasjonen av dette og det at vi også garantert læreplass har nok vært viktig for at vi nå tiltrekker oss flere elever, sier Hæggernæs.
Mange muligheter
Hæggernæs forteller at man som utdannet blikkenslager i dag kan få en svært variert arbeidshverdag. Utdanningen tar nemlig for seg både ventilasjon, blikk, tak og isolasjon.
– Det gir store valgmuligheter. Man kan enten jobbe i firmaer som har spesialisert seg på ventilasjon eller i mindre firma hvor man får gjøre litt av alt. Mulighetene er mange og utviklingen i bransjen er stor og spennende, sier Hæggernæs.