PRAKSIS: Ole Larmerud (til venstre) og Pål Christian Warhuus får på plass båsene der i første omgang 30 deltagere skal lære rørleggerfaget.

Ny skole for voksne som vil bli rørlegger

BRYNSENG: Blivende rørleggere får en helt ny skole. – Vi skal skape flinke rørleggere av voksne folk, sier Ole Larmerud, som er fagansvarlig for rørleggerfaget hos K2 Utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Den private videregående skolen starter i første omgang opp to klasser i august for å utdanne 30 nye rørleggere i Oslo. Nye klasser i Bergen og Tønsberg kan følge etter allerede fra nyttår, og så kommer klasser i andre deler av landet etter hvert.

Voksne deltagere

– Bransjen mangler 700 rørleggere hvert år, peker Pål Christian Warhuus på.

Han er leder for K2 Utdanning i Oslo, Sandvika og Fredrikstad. Først og fremst er han ute etter de voksne deltagerne, gjerne fra 20-årene og oppover.

– Vi skal ikke drive i konkurranse med vanlig videregående skole. Det er viktig at 17–18-åringer blir rørleggere, men det er også viktig at de som ikke tok sjansen da de var 17–18, får en ny mulighet. Og også de som kommer til Norge og vil lære norsk og bli rørleggere, sier han.

Bransjehjelp

– Rørleggerne våre skal inn i firmaer som vil ha organiserte folk i ordnede former. Jeg sier ikke noe galt om innleiemarkedet, men kulturen forsvinner på veien når rørleggerne ikke er fast ansatt, sier Ole G. Rontén.

Rørleggermesteren er kunde- og prosjektansvarlig hos Rørlegger Sentralen til daglig. Før han var det, var han engasjert for å få utdannet flere.
– Jeg håper at de 30 søkerne lett skal få et sted å bli utplassert. Så får vi hjelp av leverandørene til å bidra i undervisningen, med produkter og opplæring, sier Rontén.

Ahlsell, Heidenreich og Brødrene Dahl stiller med båser med forskjellig utstyr fra forskjellige leverandører, slik at deltagerne får prøve seg i praksis på det meste de kan komme borti.

Larmerud leder

Ole Larmerud er glad for å få være med og utdanne flere nye rørleggere etter et langt liv med opplæring.

– Nå slipper jeg abstinensene, sier bransjeveteranen, som ikke vil pensjonere seg helt.

– Målet vårt er det samme som hos alle som driver med rørleggerutdanning. Vi skal skape flinke rørleggere. Ikke alle er like motiverte og vet hva de egentlig har lyst til når de er 16 år. Vi håper at voksne deltagere er mer motiverte, sier Larmerud.

At de betaler for utdannelsen, hjelper også på motivasjonen.

Jobb å gå til

Han er opptatt av at alle de nye rørleggerne skal få en god jobb å gå til. De kan bli lærlinger eller hjelpearbeidere, med enten to dager eller tre kvelder i uken på skole. Arbeidsgiveren er altså ikke bundet av å inngå en lærlingkontrakt, men kan tilby jobb som hjelpearbeider med høyere lønn enn en lærling.

I lokalene til K2 på Brynseng bygges det opp arbeidsbåser for sanitæranlegg og trillevegger for varmeanlegg. Lærebøkene består av åtte hefter som skal dekke det meste innen sanitæranlegg, vannbåren varme, brann og bransjelære. Så stiller leverandørene med ekstra kunnskap der det trengs.

Kjente lærere

– Jeg har jobbet med utdanning i over 30 år. Vi hadde ikke kommet noen vei uten leverandørene. De hjelper med undervisningsmateriell, kommer og sier noe om sine egne produkter og tar imot besøk. De rekrutterer også rørleggerne – det er ikke bare rørleggerfirmaene som trenger dem, peker Larmerud på.

Han forteller om en lærerstab med kjente folk fra bransjen: Morten Vangsøy, Lars Skaiaa, Anders Larmerud og Morten Berg i tillegg til ham selv. Amund Amundstad stiller opp som vikarlærer.

Siden deltagerne ikke er ordinære lærlinger, tar opplæringen fem og et halvt år med teori og praksis. Teorien tar tolv timer i uken, fordelt på enten to dager eller tre kvelder. Oppstart er i august, og eksamen er i juni neste år.

Powered by Labrador CMS