Svensk gigant vokser raskt i Norge

Det svenske selskapet Instalco har gått stille i dørene, men gjennom en rekke oppkjøp har de etablert seg i Norge og har nå en samlet omsetning på cirka én milliard kroner.

Published

– Vi er et av Nordens største installasjonsselskaper. Vi teller rundt 3600 medarbeidere og har en samlet omsetning i de nordiske landene på mellom 6,5 og 7 milliarder kroner, sier ansvarlig for forretningsområder Norge i Instalco, Roger Aksnes.

I Norge har de, stort sett i det stille, kjøpt seg kraftig opp. Noen av oppkjøpene har bare blitt plukket opp av enkelte lokalaviser, men ingen av de store næringslivavisene har omtalt selskapets norske oppkjøpsraid. I dag eier Instalco 14 selskaper her i landet med en samlet omsetning på cirka én milliard kroner.

– Vi er fornøyd med utviklingen, sier Aksnes.

Hvem er Instalco?

Instalco er et relativt ukjent navn i det norske markedet, og selskapet er også en relativt fersk aktør i det nordiske markedet. Selskapet ble etablert i Sverige i 2014 ved oppkjøp av fem installasjonsselskaper. Siden den gang har konsernet vokst kraftig og Instalco har i dag aktiviteter innen alt fra varme- og sanitærteknikk til elektro, ventilasjon, kjøleenheter og industri. De er ansvarlige for installasjoner, service og vedlikehold av bygninger og anlegg både i Sverige, Finland og Norge. I mai 2017 ble Instalcos børsnotert på Nasdaq Stockholm og både 2018 og 2019 var preget av en rekke oppkjøp med sterk vekst og konsolidering. Denne utviklingen har de siste årene fortsatt i Norge og i 2016 gjorde de sitt første kjøp her i landet.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Roger Aksnes, ansvarlig for forretningsområder Norge i Instalco.</span>
Roger Aksnes, ansvarlig for forretningsområder Norge i Instalco.

– Vi er i samtaler med flere så vi håper og tror at det kommer flere oppkjøp i løpet av året, sier Aksnes.

Èn milliard i Norge

Den norske grenen av Instalco eier selskaper i flere av de største norske byene. De oppkjøpte selskapene kjøres stort sett opp 100 prosent, men fortsetter som de er i dag, med egen, eksisterende merkevare.
– Kundene til disse selskapene vil derfor ikke merke noen forskjell fra før og etter at vi kom inn som eiere, sier Aksnes.

Selskapene de i dag eier i Norge er innenfor forretningsområdene varme- og sanitærteknikk, ventilasjon og elektro. Blant selskapene i porteføljen er Anders og Aksnes Rørleggerbedrift, Haug og Ruud, Medby, Moi Rørteknisk ventilasjon og Ventec.

– Samlet omsetter vi i Norge for cirka én milliard. Vi er forsiktige med å si så mye om ambisjonene våre fremover, men vi ser for oss en god vekst og at vi om et par år er godt etablert i alle landets større byer og regioner, sier Aksnes.

På selskapets egen hjemmeside skriver de imidlertid at ambisjonen er å bli et av Nordens største installasjonsselskaper, der de skal være en aktør i verdensklasse, med høy teknisk kompetanse.

– Mye av veksten i Norge vil nok skje gjennom oppkjøp, men vi ser også for at vi skal vokse organisk. Dette ser vi for oss at blant annet skal skje ved at selskapene våre samarbeider innbyrdes, sier Aksens.

Konkurrenter?

De åpenbare konkurrentene til Instalco er Bravida, GK og Caverion, som alle er selskaper som har aktiviteter innenfor det samme tjenestespekteret. Foreløpig har Instalco et stykke vei å gå før de er oppe i samme størrelse som disse. Bravida hadde i 2019 en samlet omsetning i Norge på cirka 4,5 milliarder kroner. GK Inneklima AS hadde tilsvarende en omsetning på cirka 3,3 milliarder kroner, mens Caverion i 2019 havnet på en omsetning på rundt 3,5 milliarder kroner.

– Vi eier selskaper med lokal tilhørighet. Derfor vil våre konkurrenter i hovedsak være lokale konkurrerende selskaper. Det betyr at vi konkurrerer med helt andre selskaper i Bergen enn vi gjør i Oslo, Tromsø og Trondheim, sier Aksnes.

Powered by Labrador CMS