MIDDELHAVSKLIMA: Årets ferie har nettopp begynt for Natasa Nord – her er hun i solskinnsmodus i Alicante i fjor. FOTO: PRIVAT

Sommerprat med Natasa Nord

Ferie med godt inneklima.

Published

Natasa Nord ser på inneklimaet når hun velger feriehotell. Men i år blir det ikke langtur: Hun har hatt forskertermin og synes at hun har reist fra seg for en stund.

– Hva var den første sommerjobben din?

– Jeg hadde praksis i produksjonen hos min mor, i en gullsmykkebedrift. Ved siden av studiene hadde jeg privatundervisning i kulde- og varmepumpeteknikk.

– Når begynner du å tenke jobb om morgenen?

– Når porten i barnehagen er stengt. Jeg har disiplinert meg etter hvert. Tidligere, da sønnen min var mindre, var jeg stresset om morgenen, men nå klarer jeg å vente til jeg har levert ham i barnehagen ved halv åtte–åttetiden.

– Hva var det siste du jobbet med før du slo av PC-en og tok ferie?

– Jeg har hatt en del av forskerterminen min («sabbatsår») hos GK her i Trondheim. En kollega har mistanke om at det er gjort visse feil på en bygning. Så har jeg prøvd å simulere det i tillegg til å kombinere det med å måle data fra SD-anlegget. Det siste jeg jobbet med, var å lage den simuleringen og med dataanalysen.

Natasa Nord

Stilling: Førsteamanuensis ved institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU.

Alder: 41.

Familie: Gift , en sønn på fem år.

Årets ferie: Noen dager på Hurtigruten med sønnen, så til Sverige for å besøke svigerforeldrene og kombinere det med en internasjonal konferanse. I år reiser vi ikke rett og slett fordi vi har vært i forskertermin og reist mye.

– Og hva var den største jobben din det siste året?

– Det jeg har brukt mest energi på, var en stor EU-søknad innen fjernvarme, der jeg var koordinator. Vi fikk en god evaluering, men konkurransen var beinhard, så dessverre fikk vi avslag på midler.

– Hva er den morsomste jobbhistorien din?

– På eksamen i termodynamikk for halvannet år siden fikk jeg et dikt fra en student istedenfor besvarelsen.

– Hva er den største utfordringen for bransjen akkurat nå?

– Det berømte begrepet «digitalisering». Vi får mye data om bygninger på cloud eller servere, men vi må bli flinkere til å bruke dem. Folk gjør fortsatt mange feil selv om de ikke prosjekterer med penn og papir lenger. Det ligger alt mulig rart der ute, og du må ha god kunnskap for å takle det. Dere har skrevet mye om nye sensorer i bygninger og alt som kan måles. Hva har du lært av disse sensorene som ligger der? Vi i bransjen må ta et kritisk blikk på hva som finnes og bruke det. Det blir som med journalistikk: Alt ligger på internett, men mye av det er dårlig. Når alt mulig rart ligger ute, må du ha god kunnskap for å takle det.

– Hvem har du lært mest av i jobben din?

– Det er vanskelig, for jeg er i kontakt med så mange. Nå jobbet jeg med Knut Ivar Grue i GK og setter pris på nivået på det vi snakker om. Så er det utrolig bra for meg når jeg skal definere prosjekt- og masteroppgaver for studenter og jeg får tilbakemelding mens vi definerer oppgaver, med en åpning for å tenke annerledes. For eksempel har Anders Meinert i Multiconsult gitt meg mange sånne små kommunikasjoner som har gjort meg bedre.

– Hvor varmt vil du helst ha det på soverommet?

– Jeg liker det litt varmt, men ikke supervarmt. 20–21 grader.

– Hvem i bransjen ville du invitert på reker og hvitvin, og hva skulle dere snakket om?

– Noen av dem jeg har vært sammen med i GK. Odd Rune Gjertsen, kanskje. Så ville jeg snakke om jobb: Utvijklingen og hvor bransjen kan gå eller skal gå. Det skjer altfor mye av det som kollegaen min kaller «jåss» – altfor mye prosjektledelse. I VVS-bransjen er du flinkere om du har fått flere prosjekter, men spørsmålet om hvordan du har levert, kommer ikke opp.

– Hva er det beste sommerminnet ditt?

– Da jeg var student, tok jeg en bussreise til Tyrkia med en gruppe studenter. Jeg meldte meg på alene og traff masse venner i gruppen. Så var det bra i 2006 da jeg dro til Montenegro med norske venninner. Jeg ble utfordret til å guide dem overalt. Jeg snakker språket – serbisk og montenegrinsk er omtrent som forskjellige dialekter – men jeg visste nesten ikke hvordan vi skulle gjøre det administrative. Det var nemlig akkurat da Montenegro ble selvstendig.

– Har inneklimaet noe å si når du velger feriested?

– Ja, det har stor betydning. Vanligvis sjekker jeg litt hotell på forhånd. De siste årene har vi vært i Montenegro, og vi har valgt et hotell hvor inneklimaet var bra. Det er 100 år gammelt, men nyoppusset, og de har ikke gardiner og matter og slikt. Det er gammeldags pent. Nede rundt Middelhavet er det tørr luft med mye salt i. Det er bra for inneklimaet. Hvis uteklimaet er bra, er inneklimaet også bra.

– Hvilken tittel vil du helst se på Nemitek.no i morgen?

– Jeg liker tekster som går litt i detalj og som forklarer problemet, og til og med at det har gått dårlig, men at man har gjort noe med det. Jeg er ikke fan av «vi er flinkest». Noen som har lært av feilene sine; noen som har jobbet over mange år, og da ble det bra.

– Hvor lenge klarer du deg uten mobilen i sommer?

– Det kan gå dager. Hvis jeg ikke har forpliktet meg på noe som jeg må følge opp. Jeg vil ikke sjekke epost eller Facebook hver dag. Men jeg bruker den til å kommunisere når vi skal på ferie, og så er jeg blitt litt bortskjemt med å se på noen serier. Nå i sommer går det mye god idrett som jeg kan tenke meg å se.

Powered by Labrador CMS