Slik får du best inneklima på hytta.
Slik får du best inneklima på hytta.

Slik får du best inneklima på hytta

NAAF-fagsjef Kai Gustavsen gir deg påsketipsene.

Published

Fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, Kai Gustavsen, gir sine beste tips for godt inneklima når du skal fyre opp i peis eller vedovn på hytta.

Lufttilførsel

Før du blir fristet til å fyre opp i ildstedet er det viktig å viktig å sjekke om trekken er i orden. Det vil brenne raskere, og kanskje med mindre røyklukt i hytta dersom dere:

  • Sjekker at spjeldet er åpent
  • Påser at ventiler i yttervegg er åpne
  • Setter et vindu eller ytterdør på gløtt
  • Sjekker at gammel aske ikke hindrer god lufttilførsel i ildstedet

Grundig støvtørking

– Det første man kan gjøre når man kommer opp til hytta er å rengjøre peis og vedovn fra forrige gang den ble brukt. Fjerne det meste av asken, tørke støv av røykrøret over ildstedet og vask glasset. Unngå å bruke produkter med kjemikalier når du rengjør peisen eller vedovnen, rester av disse produktene er uheldig å puste inn når man fyrer i peisen, sier Gustavsen.Gustavsen sier også det er viktig å løfte blikket når man støvsuger, rengjør og tørker støv.– Mange hytter er eldre boliger. Det legger seg ofte støv oppe på hyller, dør- og vinduskarmer og andre kriker og kroker. Når man fyrer i peisen og temperaturen stiger vil disse støvpartiklene blir tørre og lette. Det er ikke noe særlig å puste inn, forklarer Gustavsen.

Ventilasjon

Eldre hytter har ofte mangelfull ventilering. Gustavsen forklarer at det er lurt å få inn frisk luft i hytta enten ved å åpne vinduer eller ytterdører i korte perioder. Rask og effektiv gjennomlufting.– Da får man inn frisk luft i hytta og får senket temperaturen som gjør inneklima bedre. Det kan være lurt å henge opp et termometer slik at man kan følge med på innetemperaturen. Når hytta er gjennomvarm bør temperaturen forøvrig ligge på rundt 20-22 grader, sier Gustavsen.

Tørre vedkubber

– Det finnes mange måter å oppbevare ved på hytta. Det aller beste for inneklimaet er å lagre veden tørt og luftig utendørs. Det er viktig å sjekke at veden man bruker ikke er full av fukt og muggsopp. Dette kan spre seg dersom veden lagres inne. Unngå å oppbevare for mye ved inne, helst bare det du skal bruke i løpet av dagen. Oppi alt dette er det viktig ikke å glemme påskekosen, sier Gustavsen.

Powered by Labrador CMS