INGEBORG-NETTVERKET
Fest og fagprat i Tromsø
- Det skulle vise seg å bli en skikkelig trivelig sen aprildag da vi fikk besøk av Ingeborg-Nettverket, og vi hadde invitert alle damer som jobber i bransjen her nord. Det ble en dag fylt med fag, fest og fokus på de felles utfordringene vi har. Men også på mulighetene denne bransjen byr på.
Karin Eilertsen fra Heidenreich, som var vert for samlingen i Tromsø denne gangen, håper på at man kan gjenta dette fra tid til annen i fremtiden, og mener det er viktig. Fordi bransjen trenger flere kvinnelige ansatte, noe stadig flere også ønsker.
Ta plass
- Men vi må våge å ta plass, og være synlige. Denne gangen var det 23 damer som hadde funnet sammen i våre lokaler i Tromsø, og Eli H. Eide fra RørNorge sto for faglige innlegg, i tillegg til at vi fikk en god demonstrasjon av Geberit-produkter fra Terje Ulseth.
- Likevel var det ikke bare fag som sto på programmet denne dagen?
- Nei, så absolutt ikke. Vi skulle bli bedre kjent, og da må det litt andre aktiviteter til enn å studere rørfaglige tema. Så vi hadde lagt opp til mye tid til å snakke sammen, det ble servert tapas, og så lekte vi oss litt: Både frisbee, dart og quiz ble det tid til.
- Ble folk bedre kjent da?
- Ja, det er jeg ganske så sikker på, faktisk. Og det morsomme er at man i ettertid har opprettet en chattegruppe der de som var her holder kontakten, sender morsomme snap'er til hverandre og diskuterer litt. Vi har i det hele tatt opprettet et kontaktforum som gjør at dette møtet har en verdi langt ut over de timene vi var sammen. Men det la et grunnlag – og det jobbes det nå videre med, slår hun fast.
Ikke enhetlig
- Hva hadde de fremmøtte til felles, bortsett fra å være kvinner?
- De var like forskjellige som bransjen ellers: De er rørleggere, jobber på kontor, i butikk og hva det nå måtte være. Men vi jobber i den samme bransjen, og gjennom samlinger som dette, som vi forresten har tatt sikte på å ha 2 ganger i året, skal Ingeborg-Nettverket utvides og utvikles. Du kan gjerne si at vi skal bygge broer, lære hverandre å kjenne og ikke minst støtte hverandre når det måtte være behov for det.
- Hvor viktig vil du si at Ingeborg-Nettverket er?
- For det første vil jeg si at selv om de aller fleste hadde hørt om det, var det langt fra alle som hadde innsett hva dette nettverket faktisk gjør – og kan bety – for jenter i bransjen. Så bare å få en bedre innføring i det, hørte jeg mange positive tilbakemeldinger om. Dessuten er jo vi i Heidenreich sølvpartner med Ingeborg-Nettverket, og det betyr at vi har et avklart og bevisst forhold til det: Vi vet at dette nettverket arbeider for en bedre kjønnsbalanse i bransjen, og vi vet også at det trengs. Det vet alle i bransjen forresten, både menn og kvinner. Men når man blir mer bevisste på dette, i den praktiske rekrutteringen, når folk skal ansettes og ikke minst i det daglige arbeidet, har jeg tro på at dette kommer til å endre seg. Så Ingeborg-Nettverket gjør en forskjell i bransjen, det er det ingen tvil om. Vi har dessuten hørt fra mannlige kolleger i det siste at også de ønsker seg større bredde i bransjen, og at en bevisst personalpolitikk, også når det gjelder kjønnsbalansen, kommer til å slå veldig positivt ut for både arbeidsmiljø og bransjens fremtid generelt. Dette er en utvikling som tjener alle, ganske enkelt.
- Dermed er dette starten på en endret utvikling?
- Nei, jeg vil i grunnen si at startskuddet gikk for en god stund siden, men at Ingeborg-Nettverket bidrar veldig positivt til dette. Og samlinger som den vi nå har hatt her i Tromsø, gir et ekstra «trøkk». Vi har hørt flere eksempler på en større bevissthet bare i ukene etter samlingen, så dette skal vi avgjort gjøre mer av fremover, sier hun entusiastisk.