BESTEMMER: Du bestemmer selv hvor store skapene skal være og hvilke produkter som blir brukt i dem, forteller Geir Henning Apeland.

Velge prefabrikkert? Husk på dette

Det er alltid plass i skapet. Men start planleggingen tidlig.

Published Last updated

Hvis du skal ha det prefabrikkert, så må du si fra i god tid – det nytter ikke å vente til dagen før.Skal det lages på byggeplassen – eller skal det lages i Bjerkreim? For mange er det uvant å få prefabrikkerte skap. VVS Prefab ser godt at rørleggere flest er vant til en helt annen måte å arbeide på.

– Jo tidligere vi kommer inn i planleggingen, jo bedre er det, sier utviklingssjef Ernst M. Jensen.– Det som ofte viser seg, er at kundene kommer veldig sent inn og gjerne skal ha det dagen etterpå. Da hender det nok at de må gjøre det på «gamlemåten», medgir Jensen.

12 uker

12 UKER: Det er viktig å være tidlig ute. Tom Tengesdal er godt i gang med enda en sentral.

Det typiske prosjektet hos VVS Prefab tar 12 uker fra den første henvendelsen kommer til produktet er ferdig.– Da skal vi utarbeide et tilbud, kunden skal vurdere tilbudet opp mot sin opprinnelige plan, så tar han kanskje en beslutning, og da starter vi designperioden vår, sier han.Hvis kunden ikke har gitt all informasjonen som trengs, går det tid på å spørre etter den. Romstørrelse, pumpemerke og hvilke ventiler som skal brukes, er typiske spørsmål.

Raskt å produsere

– Når vi får alt dette på plass og kunden har godkjent underlaget, går det veldig raskt å få produsert skapet eller sentralen. Så er det jo hektisk for rørleggeren, også. Det skaper gjerne utfordringer med å få på plass informasjonen til rett tid. Det beste var hvis man kunne ha sagt allerede når det besluttes at man skal bygge et bygg, at det skal inn så og så mye prefabrikkert. Da vet rørleggeren at dette må han gå ut og få pris på, anbefaler Ernst M. Jensen.

– Du bør også tenke på inntransporten, oppfordrer Torill Grude på salg og markedsføring hos VVS Prefab.– Inntransport av store enheter kan skape utfordringer. Er dette et renovasjonsprosjekt eller et nybygg? Ofte i nybygg kan vi levere tekniske sentraler ganske tidlig, når det er bedre plass.Grude anbefaler å snakke med arkitekten:– God planlegging starter ikke bare hos rørlegger. Det starter med arkitekt, sier hun.

Ikke plassproblem

Det som ikke er noe problem, det er plassen.

– Det vi på salg får spørsmål om, er mye å være med på å løse plassproblemet i skapene. De har fått en viss plass, og så skal de ha så mye i skapet. Dermed blir det mye «klarer dere å få dette inn i et skap?». I 100 prosent av tilfellene har vi en løsning, bedyrer Dias.

– Vi er eksperter i å komprimere innhold, supplerer Grude.

– Så må vi være litt kreative. Vi har ikke noen standarder – vi skreddersyr. Så vi kan ta det i dybden, bredden eller høyden. Veldig ofte ser vi at vi kan finne kompromisser.

Alle slags leverandører

Dias får også ofte spørsmål om rørsystemer og tilkoblinger.

– Der har vi fleksibilitet. Vi har ikke et fast system, så vi tilpasser oss kundens ønske. Om de skal bruke Uponor, Sanipex eller LK, så tilpasser vi skapet til de systemene de skal bruke. Det samme gjelder løsninger og målere.

– Samtidig ser vi at folk er veldig nysgjerrige på hvilke produkter vi bruker. De har en oppfatning av at når de ikke vet hva vi leverer, så bruker vi «kinaprodukter». Men vi har knyttet oss til de store, norske leverandørene og bruker den som kunden foretrekker, sier Odd Johan R. Dias og trekker blant annet frem Grundfos, Wilo og Isoflo.

Her er rådene fra VVS Prefab til rørleggerne:

  • Ja, det blir plass i skapet. Det er alltid mulig å finne en løsning.
  • Planlegg i god tid. Ta kontakt minimum 12 uker før du trenger det ferdige produktet.
  • Du kan få skap med det rørsystemet og de produktene du foretrekker selv.
  • Du kan få levert med energimåler og vannmåler, men du kan også sende måler og få den bygd inn.
  • Når du får med trådløs styring, så er den ferdig tilmeldt.
  • Tenk på inntransport. Hvis det ikke er plass til å transportere inn enheten i én del, må den lages i flere.
  • Du kan få teknisk skap og teknisk sentral prefabrikkert, men også føringsveier, sprinkleranlegg og sprinklersentral.
  • Husk å gi all informasjonen som trengs om skapet: Rørtype, begrensning på størrelse, antall kurser per bolig, rørføring og dimensjoner inn og ut, spesielle fabrikat på målere og andre deler og ønsket leveringstid.
  • Bestiller du sentral, så må du minimum levere systemskjema med effekter. Helst bør du ha effekt, vannmengder, rørdiameter, temperaturer, dimensjonerende trykk for pumper, volum på ekspansjonskar og tanker, og gjerne også volum for hele anlegget, ekstra informasjon om pumpene og informasjon om eventuelle krav for rør

Husk på dette!

I denne serien hjelper Rørfag deg å unngå pinlige bommerter. Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig å huske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS