Slik stopper du fremtidens pandemier
Verdens fremste forskere forteller hvordan fremtidens pandemier kan stoppes med bedre ventilasjon. Det skjer i norsk regi, på Healthy Buildings-konferansen.
Egentlig skulle ekspertene møtes i Oslo. Så kom forbudene mot møter og reiser og stoppet hele europakonferansen.
Arrangørene Oslomet, Sintef og NTNU svarer ikke bare med å gå på nett – de vier også en hel dag til å snakke nettopp om sykdommer, luftsmitte og ventilasjon.
Fem Covid-studier
Healthy Buildings Europe arrangeres fra mandag til onsdag. Allerede mandag går professor Jelena Srebric ved universitetet i Maryland, USA, gjennom fem studier om Covid-19-overføring. Hvordan kan vi gjøre fremtidens luftveisvirus mindre alvorlige? skal hun prøve å svare på.
Mandagens andre hovedtaler er Yuguo Li fra Hong Kong-universitetet, som skal trekke trådene fra Sars-viruset i 2003 til og forbi Covid-19. Antonio Pacitto fra Cassino-universitetet i Italia går praktisk til verks og presenterer forskning om hvordan ventilasjonen kan senke virusfaren innendørs.
Norske funn
– Bakterier som er mer eller mindre antibiotikaresistente, kommer antagelig til å være et problem som bare blir viktigere. Da er det interessant å se på hva man kan gjøre med ventilasjon og andre teknisk tiltak for å redusere problemene, skriver arrangørene selv i en meldiong.
I en egen sesjon om epidemiologi innendørs skal Tor Erik Danielsen i Arbeidstilsynet, Ann-Helen Olsen på Universitetssykehuset i Nord-Norge og Sverre Holøs ved Sintef fortelle om nye funn rundt blant annet pandemi, kontordesign og ventilasjon på helseinstitusjoner.
Beryktede 1000 ppm
Arrangørene trekker frem Pawel Wargockis foredrag tirsdag ettermiddag. Lektoren ved Danmarks tekniske universitet skal fortelle sannheten – intet mindre – om den beryktede 1000 ppm-terskelen for CO₂ i inneluften.
Det er lite ny forskning om CO₂, men Wargocki tar for seg hvordan moderne og billigere sensorer kan få mye å si. Han skal snakke om CO₂ i sammenheng med både behovsstyrt ventilasjon og luftrensere.
Trerør og bedre drift
God tid blir det også til fukt og lukt, temperatur, komfort, trerørssystem, bedre byggdrift og andre klassiske temaer.
Alt i alt skal 140 forskere presentere funnene sine på Healthy Buildings-konferansen. Fellesnevneren er ny eller pågående forskning om inneklima. Arrangørene mener at den fordelen som koronaviruset har ført til, er at det digitale formatet gjør at det går an å droppe en presentasjon halvveis uten å være uhøflig.
Alle sesjonene har satt av tid til spørsmål og diskusjon, og det er fremdeles mulig å melde seg på.