Dette gir god soveromsluft
Når folk åpner vinduene om natten, holder soveromsluften god kvalitet selv uten balansert ventilasjon. Men da må det gjøres konsekvent.
– Seksti prosent av dem som pusser opp, gjør ingen endringer med ventilasjonen. Bare ni prosent installerer balansert ventilasjon, forteller Vegard Heide.
Han er stipendiat ved NTNU. På årets Healthy Buildings Europe-konferanse presenterte han soveromsfunn fra Opptre-prosjektet. Det ser på hvordan trebygninger kan oppgraderes til nesten nullenerginivå.
Tåler mer under dyna
– Vi bruker mye tid på soverommet, men det er ikke forsket mye på det. Vi kan ha høyere toleranse for lave temperaturer og trekk i og med at vi bruker tiden der under en dyne, sier Heide.
Han peker på søvnprofessor Bjørn Bjorvatn på Universitetet i Bergen, som har funnet ut at 30 prosent alltid sover med vinduene åpne. På samme konferanse fortalte nederlandske Bart Cremers hvordan balansert ventilasjon er bedre gjennom døgnet. Men det hjelper lite når den ikke finnes.
Vegard Heide og kollegene Laurent Georges og Silje Skytteren har målt luftkvaliteten i 60 soverom og også sett på når og hvor mye vinduene har stått åpne. I tillegg har de spurt beboerne direkte.
Frisk luft og kaldt rom
– Hovedgrunnen til å åpne vinduene er å få frisk luft. Hovedgrunnen når folk ikke åpner dem, er at det er for kaldt eller at det blåser, forteller Vegard Heide.
Det viser seg også at støy utenfra ikke er noe problem og at folk i hovedsak er fornøyde med miljøet på soverommet, sier han. Undersøkelsen er gjort i tidligere Rissa kommune i desember i fjor, i en periode med temperaturer ned til både ti og tjue minus.
– Soveromstemperaturene var generelt ganske lave: 15 grader, og til og med lavere, men med stor variasjon. CO₂-nivåene var lave når rommet var i bruk og vinduet åpent. Noen netter i noen rom kom CO₂-nivået over 1000 ppm, men det gikk ikke ekstremt høyt, sier han.
Dårlig på tenåringsrommet
I noen rom var variasjonene store fra natt til natt. Det hang rett og slett sammen med at vinduene ikke ble åpnet hver natt eller at de ikke ble åpnet like mye.
Først og fremst var det barne- og ungdomsrommene som hadde dårlig inneklima til tider. Med folk på rommet samtidig som vinduene var lukket, gikk både CO₂- og TVOC-konsentrasjonen opp.
– Rom som er i bruk, men med åpne vinduer, viser lave nivåer av både CO₂ og TVOC. Vindusåpningen er både konsekvent og forutsigbar, og en kald vinter hindrer ikke folk i å åpne soveromsvinduene, oppsummerer Vegard Heide.
Dårligst luft om morgenen
Chenxi Liao arbeider med doktorgraden sin ved universitetet i Gent. Sammen med belgiske og danske kolleger har hun sett på hvor godt danskene trives på soverommet.
– Et behagelig soveromsmiljø er viktig for å få til god søvnkvalitet, konstaterer hun.
Undersøkelsene hennes i fjor høst, mens det var nødvendig å varme opp leilighetene i området rundt København, viser at beboerne stort sett er fornøyde med inneklimaet på soverommet. Likevel kan både lyd, temperatur og luftkvalitet bli bedre.
– Luftkvaliteten oppleves som dårligst etter søvn. Nok ventilasjon er nødvendig i fyringssesongen for å unngå inntrykket av innestengt luft på soverommet, sier Chenxi Liao.