UFARLIG: Dragene skal skremme måkene på sentrumsbygget i Rørvik. Det gjør de ikke i det hele tatt.
UFARLIG: Dragene skal skremme måkene på sentrumsbygget i Rørvik. Det gjør de ikke i det hele tatt.

Uenige om haukedrager virker

RØRVIK/BERGEN: Det ene stedet sitter måkene tett i tett mens haukedragene «angriper». Det andre stedet har fugleskremmerne virket perfekt i flere år.

Published

Rørvik mangler ikke måker. Mange tak og vegger er hvite av både fugler og etterlatenskaper.

Slik er det i bygget i Strandgata som blant annet huser Kiwi, Cubus og noen boliger, også. Forskjellen er at her er taket utstyrt med fugleskremsler.

Virket noen dager

Haukedragene flyr lavt over de helt rolige måkene.
– De virket kanskje de første dagene. Så kommer måkene tilbake igjen. Det virker som de blir vant til dem, sier vaktmester Roy Sandven.

På Sletten Senter i Bergen er historien en helt annen. Der fortalte Byggdrifteren om hvordan haukedragene skremte bort måkene allerede i 2017. Fire år senere er senterleder Trude Løvaas like fornøyd:

Glinsende

– De virker veldig bra for oss. Det blir jo en viss slitasje, spesielt på fuglene, så dem har vi skiftet ut, forteller Løvaas.

Hun har testet «fugler» fra både Danmark og Norge. Nå er hele fugleskremselløsningen skiftet ut, med både nye haukedrager, nye teleskopstenger og nye fundament. Denne gangen har senteret valgt den opprinnelige, danske løsningen med sølvglinsende drager.

Krever egeninnsats

– Jeg er strålende fornøyd. Vi har ikke hatt reir på taket siden vi monterte dette, sier Trude Løvaas.

Hun understreker at løsningen krever litt egeninnsats. Senteret har kontroll på taket to ganger om dagen, og da passer vekterne på å koste vekk det som måtte ligge der.

– Legger du to pinner i kors, så bygger fuglene reir med én gang. Du må hele tiden se til at løv og rusk og rask fjernes. Da fungerer det aldeles utmerket, sier hun.

Stormvarsel

Når værvarslingen melder om storm, så rigges de måkeskremmende haukedragene ned. De settes ut til påske og tas inn igjen

– Da vi satte opp de nye, var hekkesesongen omtrent ferdig. Naboene er strålende fornøyde med at vi ikke har måker her som huier og skriker. Det er leietagere, kunder og huseier, også, sier Løvaas.

Hverken hun eller Roy Sandven forstår hvorfor forskjellene er så store mellom Bergen og Rørvik.

– Her er det bare å se på hjørnet hvordan målene sitter og koser seg. Kanskje de virker bedre i nærheten av båter? lurer Sandven. Han tar også ned dragene når det meldes storm.

Powered by Labrador CMS