SKOLER: Grohe stiller med ekstra opplæring på snart 50 skoler for blivende rørleggere.
SKOLER: Grohe stiller med ekstra opplæring på snart 50 skoler for blivende rørleggere.

UTDANNING

Grohe hjelper rørleggerelevene

Rørleggerelever rundt i verden får muligheten til å lære mer. – Mangelen på faglærte rørleggere er global, sier Grohes Chris Penney.

Published

Han leder et ferskt program der leverandøren tilbyr ekstra opplæring til blivende rørleggere.

– Vi håper dette vil hjelpe dem til å få jobb hos en av kundene våre eller hos en rørleggerbedrift, sier Penney.

Levestandard

Grohe kaller programmet sitt «Give».
– Det betyr at vi vil gi noe tilbake. Vi vil dele kunnskap med unge profesjonelle, og vi vil hjelpe kundene våre med å finne ansatte med praktisk trening. Men viktigst er det å gi unge mennesker en mulighet, sier visekonsernsjef Jonas Brennwald.

– Noen steder i verden har unge mennesker mistet håpet om en lys fremtid. Vi vil gjerne tilby et program som kan gi dem håpet tilbake, sier han.

Ifølge Brennwald vil opplæringen være et viktig bidrag for å heve levestandarden til de kommende rørleggerne.

Grohe har snart åpnet 50 skoler. Mange i Øst-Europa, men også i for eksempel Frankrike, Belgia og Ghana.

– I Ghana mangler ikke rørleggerne bare praktisk trening – de måtte også pusse opp skolen fra innsiden, forteller Jonas Brennwald.

Inspirerer kvinner

Becky Bates er rørlegger i Wales. Hun understreker hvor viktig det er å rekruttere, og ikke minst hvor viktig det er å få inn kvinner i et mannsdominert fag.

– Vi må inspirere kvinner til å ta det som tradisjonelt har vært mannfolkarbeid, sier hun.

Selv har hun drevet egen rørleggerbedrift i tolv år nå, men hun gikk sent inn i faget:

– Jeg trivdes ikke så godt i jobben. Så så jeg en annonse om rørleggeropplæring. Bestefaren min sa at «folk kommer alltid til å trenge en rørlegger». I begynnelsen var det mye dårlig behandling fordi jeg er kvinne. Det er blitt mindre og mindre, men jeg har alltid måttet bevise mer enn mannlige kolleger for å bli tatt på alvor, sier hun.

Grunnskolen

Nøkkelen til å rekruttere kvinner, ifølge Bates, er å begynne helt tilbake i grunnskolen, lære bort noen grunnleggende ferdigheter og sørge for at jentene ser at de har mulighet til å lære seg et fag.

Give-programmet kommer inn senere.
– Det retter seg mot rørleggerelever som allerede er under opplæring på en teknisk skole, forklarer Chris Penney.

Opplæringen i rørleggerfaget er forskjellig fra land til land, men han vil ha inn elever som minimum er i gang med det andre året sitt.

– Det vi tilbyr, er et tillegg til den opplæringen og den kvalifikasjonen de får etter den vanlige fagopplæringen. Vi tildeler et eget sertifikat, og opplæringsprogrammet vårt er akkreditert internasjonalt, forteller Penney.

«Give» er for øvrig også en forkortelse som forteller at det er Grohes yrkesopplæring for rørleggere: «Grohe Installer Vocational Training and Education».

Powered by Labrador CMS