ILDSJEL: Geir Smiseth fikk pris for å hjelpe nye landsmenn inn i det norske samfunnet og det norske yrkeslivet.

Ildsjelpris til inkluderende rørlegger

Geir Smiseth fikk beskjed om å ha på seg nytt tøy da han skulle se på en jobb. Da han kom dit, sto ordføreren i dress og slips og overrakte ham pris som årets ildsjel.

Published

Han skjønte at det skulle deles ut priser.
– Plutselig sto jeg der med tårer i øynene og klump i halsen. Da jeg sto der, ba jeg en stille bønn om at vi skulle få pris som årets inkluderingsbedrift, for da var vi i hvert fall flere, sier Smiseth.

Er med på jobb

Han er rørlegger hos Holbæk Rør. Vennesla kommune, som står bak prisen sammen med Nav og Vennesla næringsforening, beskriver hvordan han har med seg mange ut i arbeidsbilen og lærer dem å fungere. Et par dager i uken har de vært med ham ut og hatt muligheten til å få hjelp inn i faget og kanskje i retning av en lærekontrakt hvis det skulle vise seg å være passende.

Det handler rett og slett om å være en god kollega, hjelper og kamerat for dem som ikke kommer så lett ut i arbeidslivet.
– Firmaet har vært utrolig fleksible med å gi meg tid til å brenne for dette. Jeg ønsker virkelig å se at folk lykkes, sier Smiseth.

– En ressurs

Han vil ikke mene så mye om innvandringspolitikk og hvor mange som kommer til landet.
– Men for dem som kommer her, er det så viktig at vi gir dem en sjanse og bruker dem som ressurser. Mange flere firmaer burde tatt sjansen på å slippe dem til. Og Nav er ekstremt gode på oppfølging, sier han.

Geir Smiseth snakker om hvordan de som i denne omgang trenger hjelp fra Nav for å komme inn i arbeidslivet, i neste omgang er fremtiden.
– Vi som medmennesker og bedrifter må gi dem muligheten til å få et liv og til å være til nytte for landet, sier han.

Språk

De han har hatt med seg ut på jobb hittil, har ikke hatt norsk som førstespråk.
– Jeg sier at «jeg blir aldri sint hvis du ikke forstår, men jeg blir sint hvis du sier at du forstår og så gjør feil», forteller han.

Han konstaterer at noe kan sammenlignes med å ha med seg en lærling, men ikke alt.
– Det er mye sammenlignbart, men med lærlinger er det også gøy å se hvordan vi får inn en uerfaren, umoden gutt som vokser frem. Noen er 14 i hodet, andre er 22, og så kan vi hjelpe dem frem til å klare et fagbrev, bli menn og få en jobb i firmaet. Det er veldig spennende, sier han.

Det kan godt bli flere som får møte det norske arbeidslivet sammen med Geir Smiseth.
– Bedriften har i hvert fall vært imøtekommende. Det er imponerende hvordan jeg har fått muligheten. Og i løpet av denne tiden har jeg fått et totalt annet syn på Nav. De vil virkelig at folk skal komme seg ut i jobb, sier han.

Powered by Labrador CMS