ENDA BEDRE: Skipet fikk prisen som Årets trebyggeri. Med flere sensorer ville det blitt enda bedre

Årets trebyggeri:

Skulle hatt flere sensorer

BERGEN: Kundene er storfornøyde, og bygget fikk prisen. Men eierne ser godt hva de kunne gjort for å gjøre Skipet enda bedre.

Publisert

Massivtre gir lett vekt, raskere byggetid, fornybarhet og bedre innemiljø. Det fastslår prosjektdirektør Gunnar Hernborg hos G.C. Rieber Eiendom.

Selskapet står bak prestisjebygget Skipet i Bergen.

– Vi fikk ikke så mye ut av lavere vekt, og det ble ikke raskere byggetid for oss, men potensialet er der. Bedre innemiljø? Ja – kundene elsker det! Prisgunstig? Det ble litt dyrere. Fornybart? Ja, men det er lenge til, oppsummerer Hernborg.

Han mener at Skipet er et godt eksempel på at byggebransjen slett ikke er så konservativ som kritikerne vil ha det til.

Diffusjonstvil

Rieber-direktøren fortalte om Skipet på den nasjonale fuktkonferansen.
– All innovasjon innebærer risiko. Fukt er en av dem, og det har vi fått merke litt på kroppen, sier han.

Splitkon, som leverte elementene til bygget, laget en fuktplan. G.C. Rieber hadde vurdert å bygge hele under telt.

Men: – Vi ble overrasket over hvor fort det gikk fra det kom et regnskyll til det tørket opp igjen, forteller Gunnar Hernborg.

Skipet har diffusjonstett glassfasade. Der ville utbyggeren valgt en annen løsning hvis planene skulle legges på nytt. I ettertid har Rieber mange ganger stilt seg spørsmål om diffusjonssperren er lagt riktig.

Sensorer

– Som byggherre burde vi vært tettere på problemstillingene med egne folk. Det er vi som skal leve med risikoen senere. Vi ville valgt en annen fasadeløsning og vurdert nøyere hvor vi la dampsperren Så ville vi knyttet til oss bygningsfysikere som hadde vært borti tre før, sier Hernborg.

Og ikke minst peker han på hvordan bygget skulle hatt flere og bedre sensorer:

– Vi ville plassert ut fuktmålere og sensorer i langt større grad. De skulle vært koblet til SD-anlegget vårt. Veldig mye av det som finnes nå, er egne systemer, forteller han.

Lær om bruk av sensorer i bygg på Driftskonferansen 2021!

Nye verktøy

Der får han støtte fra Sintef-sjefforsker Berit Time. Hun trekker også frem hvordan de digitale verktøyene kan brukes med og bedre for å overvåke og varsle om fukt.

– Vi vil få sensorer på et helt annet nivå. Det å utvikle denne typen verktøy er definitivt noe for fremtiden. Og vi må få det inn i SD-anlegget, slik som Hernborg nevner, sier Time.

Gunnar Hernborg understreker at G.C. Rieber ikke har noe prinsipp om å bruke tre og peker på at det skjer veldig mye på CO₂-fronten med betong.

– Vi ser likevel at kundene foretrekker tre, sier han, men spør:

– Er levetiden på tre like lang? Kommer trevirket fra bærekraftig skogbruk? Hva med graden av uttak i skogen og CO₂-lagring i røtter og myrer – hvordan sikrer vi dette? Og: Vil vi få negative erfaringer med fukt?

Powered by Labrador CMS