LYSERE TIDER: Mange gode nyheter, men ikke mange nok penger – det gjorde at Free Energy-selskapene endte i konkurs.
LYSERE TIDER: Mange gode nyheter, men ikke mange nok penger – det gjorde at Free Energy-selskapene endte i konkurs.

JOBB

Free Energy konkurs

Teknologien vakte interesse, men økonomien gikk galt. Free Energy er konkurs og skylder leverandørene 16,1 millioner kroner. Styrelederen vil ikke kommentere hva som skjer med hybridvarmepumpene videre.

Published Last updated

Sjefen sluttet, strategien ble gjort om – men sommerens snuoperasjon i Free Energy viste seg å være siste krampetrekninger som ikke kunne redde virksomheten. Nå har de to selskapene Free Energy og Free Energy Innovation begjært oppbud.

Ikke nok inntekter

Trondheim tingrett åpnet konkursen denne uken.

– Har ingen kommentar på det nåværende tidspunkt, skriver styreleder Anders Skjærvik til Nemitek.no.

– Selskapet sier at årsaken er sammensatt, men de har ikke nådd nødvendig omsetning, forteller advokat Nicholas Kiel Vollset.

Han arbeider i Bjerkan Stav Advokatfirma sammen med Ronald Eriksen Brevik. Brevik er formelt oppnevnt som bostyrer, men det er Vollset som har hatt den første kontakten med Free Energy etter konkursen.

Hybridteknologi

Free Energy har først og fremst vært kjent for Hyss – Hybrid Solar System. Løsningen kombinerer solfangere og varmepumper. Ifølge selskapet selv er dette den oppvarmings- og varmtvannsløsningen som gir den høyeste besparelsen. Free Energy har også levert hybridpaneler.

Blant partnerne som trondheimsfirmaet har samarbeidet med, er franske Dual Sun og Skanska. Da Skanska bygde ut Norra Vitsippan utenfor Stockholm – ifølge en pressemelding er det det første nullenergiprosjektet som er bygd på kommersielle vilkår uten støtte – kom varmen fra hybridvarmepumpen Hyss.

Ingen ansatte

– Men nå har vi ikke fått informasjon om at Free Energy har noen prosjekter, og selskapene har heller ingen ansatte, sier Nicholas Kiel Vollset.

Han skal bruke tiden fremover på å skaffe seg bedre oversikt.

Det er to selskaper som er slått konkurs nå: Free Energy AS og Free Energy Innovation AS. Free Energy Innovation har eid Free Energy. Hovedeier i de to selskapene har vært Stp Invest, som igjen har Anders Skjærviks selskap Global Products Invest som 80-prosenteier. I tillegg eide flere svenske og danske aksjonærer, med tidligere daglig leder Marcus Kanewoff som den største, 44 prosent av Free Energy Innovation.

Ti år med underskudd

De to Free Energy-selskapene har ikke levert 2020-regnskap. I 2019 hadde Free Energy et underskudd før skatt på 417 000 kroner av en omsetning på 6,1 millioner. Free Energy Innovation gikk med 2,4 millioner i underskudd før skatt ut fra en omsetning på 10,3 millioner.

De siste to årene selskapene har levert regnskap, fikk Free Energy Innovation innvilget 2 347 700 kroner i støtte gjennom Skattefunn-ordningen.

Begge selskapene har gått med underskudd sammenhengende alle de ti årene de har eksistert.

– Nå har Free Energy 1 233 000 kroner i leverandørgjeld, mens Free Energy Innovation har cirka 14,9 millioner, forteller Nicholas Kiel Vollset, med forbehold om at han ikke har gått gjennom alle detaljene i selskapene ennå.

Powered by Labrador CMS