I første omgang blir det nettbasert og tar tre år når Fagskolen Vestfold og Telemark starter helt nytt studium i klima, energi og miljø i bygg.
– Vi vurderte et heltidsstudium, også, men vi har følelsen av at nettvarianten er mer aktuell, så vi prøver oss på den først. Det forteller Marit Hagen Øygarden, som er marked- og kommunikasjonsleder på fagskolen.
Hele landet
Hun peker på at dette blir det nærmeste tilbudet til Oslo på sørsiden av hovedstaden. Fra før er det Fagskolen i Agder som har kem-studium, nærmere bestemt i Grimstad.
– Men når vi kjører nettbasert, så kan vi ta studenter fra hele landet, understreker Øygarden.
Fire ganger i året blir det samlinger i Porsgrunn. – Du må være i Porsgrunn blant annet på grunn av arbeidet på laboratoriet. Det blir samlinger på to eller tre dager, to ganger om høsten og to ganger om våren, forteller hun.
Samlingene kommer til å bli lagt til ukedagene. Erfaringen er at arbeidsgiverne aldri har noe problem med å la folk ta de fridagene for å skaffe seg ekstra kompetanse.
Fagbrev
Utgangspunktet for dem som søker om plass på studiet, er at de bør ha et fagbrev. – Om det er elektriker, industrirørlegger, automatisering, rørlegger eller et annet fag, så er det like aktuelt. For søkere over 23 år kan vi vurdere realkompetanse i tillegg, forteller Øygarden.
Det vil si at den riktige yrkeserfaringen også kan gi en plass på studiet selv om svennebrevet eller fagbrevet ikke er på plass.
Marit Hagen Øygarden ser tydelig hvordan studier som passer inn i det grønne skiftet, blir mer og med populære. Derfor regner hun med at også kem-studiet vil tiltrekke seg mange.
Populære miljøstudier
– Klima er kommet mye frem i forbindelse med det grønne skiftet. Så ser vi at flere av de studiene som vi har startet – både bransjeprogram og studier som er klima- og miljørelaterte – har ekstremt høy søkning, forteller hun.
Blant annet startet Fagskolen Vestfold og Telemark et studium i grønne, smart bygg i desember; et mindre studium som gir 15 studiepoeng. – Vi hadde 30 søkere allerede før vi hadde begynt å markedsføre det. Vi måtte fjerne det fra oversikten etter to dager fordi det var fullt, sier Øygarden.
Håndtering av farlig avfall og miljøgifter er et annet populært eksempel. Folk vet ikke hvordan de skal håndtere avfallet sitt, og da trengs det kunnskap.
– Dette er fordelen som vi i fagskolen har. Hvis vi hører at industrien har et behov, så snur vi oss rundt. Det tar ikke flere år slik som det gjør hos universiteter og høyskoler, sier Marit Hagen Øygarden.
Søknadsfristen på kem-studiet i Porsgrunn er 20. april.