PÅ TVERS: De skal lære bort på tvers av fagene og tilby både fagskole og ingeniørstudier fra virtuell campus på Nordfjordeid – Ove Bjørlo (fra venstre), Arild Hjelmeland og Ove Lillestøl hos Inviro og Eid vidaregåande skule.

Fjerner de faglige skylappene

NORDFJORDEID: Du kan ikke sitte med skylapper og bare se ditt eget fag. I Nordfjord arbeider skolen på tvers av fagene, og nå blir det mulig å ta fagskole og studere til ingeniør uten å flytte.

Publisert

– Snekkeren må ha kompetanse på hvordan ventilasjonen blir lagt – og se hvordan veggen må settes opp for at det ikke skal bli vanskelig for ventilasjonen, sier Ove Lillestøl.

Han har bakgrunn både fra opplæringskontor og som grunnskolerektor. Nå har han ansvaret for yrkesfagene på Eid vidaregåande skule.

Der har han elever som programmerer roboter til å steke vafler, og ikke minst har han elever som lærer hva de andre fagene holder på med.

Byggemøte for elevene

– Vi hadde prosjekt med alle de videregående skolene rett før koronaen. Der skulle lærerne ha byggemøte mens elevene så på. På den måten får de inn hvor viktig det er å lære tverrfaglig, sier han.

VAFFELROBOT: Når elevene får programmere roboten til å lage fredagsvaflene, blir det enklere å skjønne hvordan de må vite litt om flere fag.

– Innenfor automasjon får du et veldig realistisk inntrykk av hvor viktig det er å lære på tvers av fagene, supplerer Arild Hjelmeland – prosjektrådgiver i innovasjons- og utviklingsbedriften Inviro, og med lang erfaring fra både elektro, automasjon, energi, skole og kompetanseutvikling.

– Hvis du skal automatisere og visualisere, så er du nødt til å skjønne hva du henter inn av informasjon fra alle fagene.

Automasjon og studier

Nordfjord har tunge arbeids- og skolemiljøer i både energi, elektronikk og automasjon. Nå tar regionen et skritt videre med fagskole og ingeniørutdanning.

– Vi har vært pådrivere for å få teknisk fagskole på deltid. Vi begynte med automasjon og elkraft, i samarbeid med Fagskulen Sogn og Fjordane. Nå kan du også ta klima, energi og miljø i bygg. Stryn har et svært sterkt byggmiljø, så vi får se hvilke utdanningsmuligheter som kan dukke opp i de fagfeltene, også, sier Inviro-sjef Øystein Nes.

Fra i høst går det også an å studere til ingeniør på deltid i Nordfjord. Den desentraliserte deltidsutdanningen er et prosjekt som Inviro har samarbeidet med Høgskulen på Vestlandet om.

Virtuell fagopplæring

– På den måten kan fagarbeidere utdanne seg videre til ingeniører uten at det går ut over jobben eller familien. Det er superviktig for distriktene at vi kan tilby denne typen utdanning. Det er kompetanse som næringslivet i distriktene ofte trenger, men som de mangler. Da må folk flytte for å utdanne seg, og gjør de det, så kommer de ikke tilbake, konstaterer Nes.

CAMPUS: Ramin Sediqi går på Eid vidaregåande skule, som vil bygge opp et campusmiljø for byggfagene med fagskole og ingeniørutdannelse.

Planen er å bygge opp Nordfjord Virtuelle Campus. Inviro er blant de få som høster noen fordeler av koronarestriksjonene: Når flere har lært seg å holde møter og bli undervist på skjermen, så er det også enklere å bygge opp et virtuelt høyskolemiljø.

Studentene ønsker likevel samlinger og sosiale treff. – Vi prøver å bygge opp et campusmiljø rundt den videregående skolen, der vi får med oss fagskolen og Høgskulen på Vestlandet, sier Ove Lillestøl.

Powered by Labrador CMS