JUBLER: Mats Solberg jubler for nye filterråd fra Folkehelseinstituttet.

VENTILASJON

Ventet lenge på filterråd

Luftrens-selgerne setter pris på at FHI nå anbefaler hepafilter mot koronaviruset.
– Vi i Norge henger jo litt etter, så det er strålende at de anbefaler det nå, sier daglig leder Mats Solberg i Euromiljø Inneklima.

Publisert

– Vi har jo ventet litt på dette her og snakket lenge om det. Vi ser at de har anbefalt det i mange andre land, peker Solberg på. I de ferskeste anbefalingene sine sier Folkehelseinstituttet at «luftrensing basert på hepafilter antas å kunne bidra til ytterligere redusert smitterisiko, men erstatter ikke minimumskrav til ventilasjon».

Ingen covideffekt

Euromiljø Inneklima har ikke merket noen «covideffekt» på salget av luftrensere.
– Det tror jeg kanskje er fordi de ikke har vært anerkjent som et godt tiltak. Sannheten er at de er et godt tiltak, samtidig som det er mye rimeligere og enklere enn for eksempel å oppgradere hele ventilasjonsanlegget – nettopp fordi luftrenserne også kan leies med serviceavtale inkludert, sier Mats Solberg.

Han peker også på luftrensing med filter som et tillegg til ventilasjon, ikke som et alternativ.

– De fleste har velfungerende ventilasjon i Norge. Standarden er god. Luftrensere er et ypperlig supplement for å være på den trygge siden, sier han.

– Lavthengende frukt

– Spesielt for oss som jobber for bedrifter og virksomheter hvor folk samles – sykehus, barnehager, skoler. Der er det veldig mange som kunne hatt god bruk for dette, for å kunne begrense smitte og gjøre det de kan for å være på den sikre siden, ifølge Solberg.

Han omtaler luftrensing som en lavthengende frukt for mange virksomheter. Samtidig er det ikke bare å kjøpe inn og sette i et hjørne.
– At FHI og mange andre har vært skeptiske, er fordi det er viktig at det er riktig utstyr. Utstyret må være dimensjonert for å rense nok luft. Du bør ha fem rens i timen. Det bør være kraftig utstyr og riktig filtertype, og så må det plasseres rett for å få best mulig effekt, sier han.

Fem rens i timen

Kollegene hans ser ikke bare på en formel for antall mennesker og antall kubikkmeter luft i lokalene – de ser også på aktivitet og utforming.

– Da vi drev Institutt for innemiljø på 1990-tallet, forsket vi på hva som skjer når du gjør dette i et kontormiljø. Da lærte vi at det mest effektive er hvis du klarer rundt fem rens i timen. Da reduserer du 50–60 prosent av partiklene i pustesonen, sier han.

Det er med utstyr som tar 99 prosent av alt som kommer inn i maskinen. I og med folk puster ut nye partikler hele tiden, er det ikke praktisk mulig å redusere like mye i luften.
– Poenget er at da reduserer du alt av bærere av virus og bakterier. Men det må gjøres riktig, sier han.

1000 ppm CO₂

FHI kommer med konkrete anbefalinger om CO₂-nivå i inneluften. Maksimalt 1000 ppm til vanlig, og 800 ppm i rom med undervisning, sang eller trening.

– Det er gode anbefalinger for å tynne ut luften og redusere viruspartiklene. Hvis man klarer det i kombinasjon med å bruke luftrensere på en god måte, har man kommet langt, sier han.

Mats Solberg viser til Finland som inspirasjon.
– De har et veldig godt skolesystem. Samtidig har de masse luftrensere rundt omkring på skolene for at elevene skal fungere optimalt. Det fokuset har vi ikke akkurat hatt her i Norge. Når FHI nå anbefaler det, så er det strålende nyheter, sier han.

Powered by Labrador CMS