– Markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Norsk varmepumpeforening.

For tidlig med nye kutt i Enova-støtte

Støtte til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper forsvinner fra 1. april 2020. – For tidlig, mener Norsk Varmepumpeforening.

Publisert

Støtte til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper forsvinner fra 1. april 2020. – For tidlig, mener Norsk Varmepumpeforening.Kraftig vekst i varmepumpemarkedet er noe av Enovas begrunnelse for å fjerne disse varmepumpene fra sine støtteprogram. Salget økte med 27 % i 2018, og veksten fortsetter i år.– Nå forventer vi å se resultater i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, sier markedssjef Gunnel Fottland i en pressemelding.

En viktig markedsdriver svekkes

Dette er ikke daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP enig i.– Vi mener det hadde vært fornuftig å fortsette støtten. En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført, viser at om lag 60 % av luft-til-vann-varmepumper har gått til å erstatte oljefyr, opplyser han. Dette markedet vil i stor grad forsvinne neste år.– Da gjenstår et marked for luft-til-vann-varmepumper på samme nivå som i 2015. Så markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Hagemoen. Samtidig synes han det er positivt at Enova fortsatt vil støtte væske-til-vann-varmepumper, vannbåren varme og akkumulatortank.

– Hva skal Enova bruke pengene på?

Blant tiltakene Enova støtter i husholdninger, har luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper vært klart mest populære de siste fem årene. Bare i 2018 ble de forbigått – av støtte til å fjerne oljefyr og oljetank.– Vi er bekymret for hvordan Enova skal bidra til energieffektivisering i boliger, når de fjerner et av de klart mest populære tiltakene, sier Hagemoen. Enova sier selv at de ønsker å få flere til å gjøre helhetlig oppgradering av boligen.– Vi mener det er veldig fornuftig å etterisolere og bytte vinduer, men terskelen for å få støtte til helhetlig oppgradering er veldig høy, mener Hagemoen.

Varmepumpe ti ganger så populært

Det viser også Enovas egne tall for ulike støttetiltak.– Hittil i år har over ti ganger så mange fått støtte til luft-til-vann-varmepumpe som til oppgradering av bygningskroppen, opplyser Hagemoen. 2666 har fått støtte for luft-til-vann-varmepumper, 238 for oppgradering av bygningskroppen, viser tall for 2019 innhentet 26. september.– Vi vet at det fortsatt er et stort potensial for energieffektivisering i boligsektoren. Vi mener det er viktigere enn noensinne å realisere dette potensialet – ikke minst for å redusere behovet for kontroversielle vindkraft-utbygginger. Da er det synd at Enova fjerner støtte til de mest populære tiltakene i boliger, sier Hagemoen.Kutter i flere støttesatser:Foruten å fjerne støtten til luft-til-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe, kutter Enova støttebeløp til flere andre tiltak. Endringene fra 1. april blir som følger: Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles

  • Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles.
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med kr 5000.
  • Støtten til solceller reduseres med kr 2500.
  • Støtten til solfangere reduseres med kr 5000.
Enova har tidligere varslet at støtte til å fase ut oljekjel og parafinkamin forsvinner når fyring med fossil olje blir forbudt 1. januar neste år.

Powered by Labrador CMS