VETERAN: Allerede i 2008 fikk Oddbjørn Almenning enøkpris. Siden har han fortsatt å drifte Skien videregående skole energieffektivt og med godt innemiljø.
VETERAN: Allerede i 2008 fikk Oddbjørn Almenning enøkpris. Siden har han fortsatt å drifte Skien videregående skole energieffektivt og med godt innemiljø.

Energi-entusiast med inneklima-interesse

SKIEN: For 13 år siden fikk han enøkprisen. Oddbjørn Almenning på Skien videregående skole er like engasjert i enøk og like ivrig på inneklima ennå.

Published

– Temperatur. Energi. Innemiljø. Inneklima. Det er veldig viktig for meg, sier Almenning.

Byggdrifteren på Skien videregående skole har vært med siden lenge før de videregående skolene på Brekkeby og Prestejordet ble slått sammen til én i 2005. Nå koser han seg med nybygg på Klosterøya. Nye Skien videregående skole ble tatt i bruk til skoleåret 2018–19.

Styrer på CO₂

– Vi har et veldig bra og moderne overvåkingsanlegg og er opptatt av å bruke det til godt inneklima, sier Oddbjørn Almenning.

Han følger med på CO₂-nivåene hele tiden.
– Noen rom kan vi ha ned mot 420 PPM. Det er ren fjelluft, smiler han.

Akkurat når Nemitek.no er innom, strever byggdrifterne på Skien videregående skole med ett rom.

– Det er for varmt der. Vi kjører inn natteluft for å få ned temperaturen. Det er mange folk der, mange PC-er og stadig folk ut og inn. Når det er for varmt, blir det annet som går ut over innemiljøet. Luktene blir sterkere – fra kroppslukter til mat, sier Almenning.

Passivhus

Han har et forslag til løsning, men det må han ta opp med skolen og fylkeskommunen. I mellomtiden kjører han temperaturen ned og unngår varme i rommet.
– Dette er et passivhus, så vi skal ikke åpne vinduer, sier han.

Byggdrifterne har overtatt den tekniske driften og oversikten over strømforbruket, også. Den jobben legger de sjela i.
– Vi fikk epost fra dem som har montert anlegget. De sier at det skal ikke gå an å bruke så lite energi, sier Almenning.

Sparte 308 tonn

Det er ikke første gang han får godord fra leverandører og eksperter. Allerede i 2008 fikk han enøkprisen fra Fjordkraft.

Av flere tusen storkunder var Skien videregående skole best.
– Vi hadde 52 prosent innsparing, forteller han.

– Vi sparte 308 tonn CO₂ på et år.

Selv om han arbeider med det ene rommet, er han veldig godt fornøyd med arbeidsplassen sin. Skolen er ny og det tekniske anlegget både effektivt og lett å arbeide med.
– Et veldig bra anlegg. Vi har noen radiatorer som vi strever litt med, men det er vel mer av typen «mandagsbiler». Men ellers er dette veldig bra, sier Oddbjørn Almenning.

Powered by Labrador CMS