HELSVART: Svart blir verdens første energipositive hotellkonsept og skal produsere 60 prosent mer energi enn det bruker.
ILLUSTRASJON: SNØHETTA
HELSVART: Svart blir verdens første energipositive hotellkonsept og skal produsere 60 prosent mer energi enn det bruker. ILLUSTRASJON: SNØHETTA

Svart byggeprosjekt mot klimakrisen

Et eksempel på hvordan verden kan bygge seg ut av klimakrisen.

Published

Et plusshotell ved Svartisen er eksempel på hvordan verden kan bygge seg ut av klimakrisen. – Vi lar form følge miljø, sier Snøhetta-sjef Tonje Frydenlund.

Bygger Svart

Svart er navnet på det som skal bli verdens første powerhouse-hotell, som blir liggende som en ring i sjøen under Svartisen. – Vi flytter noen av grensene i bransjen, sier Tonje Frydenlund, som er sjef for Snøhetta Oslo.– Vi skal både formatere for hotellrom med eksklusiv utsikt og optimalisere formen for å få flest mulig tilgjengelige soltimer på takflatene. Det betyr at vi lar form følge miljø, sier Frydenlund.I tillegg forteller hun om avanserte styringsmodeller og om materialbruk der karbonfotavtrykket er viktig. Det vil si tre. Resultatet skal bli et hotell som bruker 85 prosent mindre energi enn standarden.– Når jeg får spørsmål om dette er lønnsomt, så er svaret veldig lett. Alle bankene vil være med og alle leietagerne kommer strømmende til, sier R8-sjefen.

POPULÆRT: Både leietagere og partnere står i kø for å få leie powerhouse-lokaler i Porsgrunn.
ILLUSTRASJON: POWERHOUSE
POPULÆRT: Både leietagere og partnere står i kø for å få leie powerhouse-lokaler i Porsgrunn. ILLUSTRASJON: POWERHOUSE
STOLTE: Kollegene til R8-sjef Emil Eriksrød er stolte over å få arbeide i nybygget.
STOLTE: Kollegene til R8-sjef Emil Eriksrød er stolte over å få arbeide i nybygget.