NYTT NETT: Marit Eklund (foran) har begynnelsen på et lokalt Ingeborg-nettverk i ryggen. Fra venstre Eva Selmer-Olsen, Teknobad; Tora Marie Hoel, Aamodt VVS; Ingrid Aukland, Bravida; Helene Astrup, Bravida; Mirijam Hjorteland, Hjortelands Autoriserte Rørleggerforretning; Andrea Tomine Bernal, Heidenreich; Ellen Knudsen, Teknobad og Tina Johanne Marki Ebermann, Teknobad.
Foto: Georg Mathisen
INGEBORG-NETTVERKET
Jenterekord i rørleggerfaget
KRISTIANSAND: Rekordmange jenter blir rørleggere. Hvis rådgiverne på ungdomsskolen hadde gitt gode råd, så ville de være enda flere.
Ingeborg har inntatt Agder. Nettverket for kvinner i rørbransjen har hatt oppstartmøte og fått med seg damer i bedrifter fra Mandal i vest til Tvedestrand i øst.
Rekruttering i medgang
Sørlendingene starter nettverk medgangstider. Eli Hermine Heyerdahl Eide, som leder nettverket på landsbasis, forteller om rekorder både for rekrutteringen generelt og for kvinner spesielt:
– Det har vært et fantastisk år. Aldri har det vært flere som har søkt seg til rørleggerfaget fra videregående skole. Aldri har det vært flere som har lærekontrakt i rørleggerfaget – for første gang er de over 2000. Og 5,9 prosent av dem er kvinner.
– Da vi begynte i Ingeborg-nettverket, var det knapt fire prosent, forteller Eide. Med andre ord: Kvinneandelen er femti prosent høyere på seks år.
– Veldig mange bedrifter mangler folk, men det skjer mye bra. Vi får det til som bransje og fag, sier hun.
Dårlige råd på skolen
Men det kunne vært enda mange flere som velger å bli rørleggere. Rørkvinnene i Agder forteller temmelig samstemte historier om dårlige råd. Først og fremst er det rådgiverne på ungdomsskolene som svikter, mener de.
Rådgiverne har ikke god nok kunnskap om yrkesfag. Mange forteller at både de selv og venner har fått beskjed på ungdomsskolen om at de burde ta studiespesialisering – særlig de som hadde gode karakterer.
Rådgiverne på ungdomsskolen er fulle av fordommer, og det er vanskelig å knekke koden og få dem til å gi riktige råd, ifølge rørdamene i sør.
– I Bergen er det en årlig rådgiverkonferanse, forteller nettverksstyremedlem og Rørjentene-leder Marie Linn Havsgaard.
Hun anbefaler løsningen og håper kollegene i Agder kan få slippe til på en slik konferanse.
Foreldrene er en annen gruppe som må påvirkes og læres at yrkesfag er et godt valg. Altfor mange tror at rørleggeren staker dasser og gjør lite annet spennende, opplever bransjedamene.
På vegne av bransjen
– Vi kan utrette mye for bransjen ved å etablere Ingeborg-nettverket her. Det blir en annen måte å presentere faget på når vi ikke står der på vegne av en bedrift, men på vegne av nettverket og bransjen, sier Marit Eklund.
Hun leder Ingeborg-nettverket i Agder.
Selv arbeidet hun som hjelpepleier før hun skiftet beite og ble voksenlærling. Svennebrevet tok hun i 2017, hun har vært prosjektleder for VVS i Oras, som så ble kjøpt opp av Bravida, og nå er hun avdelingsleder for en serviceavdeling i Bravida.
– Erfaringen min har alltid vært at det er et kjempegodt arbeidsmiljø, sier Eklund.
– Jeg anerkjenner at ikke alle har samme erfaring, men jeg opplever at det er kjempetrygt og kjempegøy.
– Er du i tvil? Velg yrkesfag!
Rådet fra damene i Ingeborg-nettverket i Agder er klart: Er du i tvil, så velg yrkesfag. Den som tar yrkesfag, kan gå videre på påbygging og få studiekompetanse. De som begynner på studiespesialisering, får ikke den samme muligheten hvis de finner ut at de burde valgt annerledes. Det finnes ikke noe tilsvarende konsentrert yrkesfagtilbud som gir noen snarvei til svennebrev.