Sparer milliarder på sparedusj
KRISTIANSAND: Rekorddyr strøm åpner nye muligheter for rørleggeren. Den som kan hjelpe privatkundene med å spare sure strømkroner, markerer seg som en god rådgiver som kunden gjerne vil komme tilbake til.
– Sparedusj! utbasunerer Geir Arne Gundersen.
Markeds- og kommunikasjonssjefen hos Norgesenergi bruker mye ressurser på å snakke om strømsparing. Nå som strømmen koster mer enn noen gang, forklarer han gjerne hvordan rørleggeren kan gi kundene råd og være synlig som en nyttig hjelper og rådgiver.
Halverer utgiftene
– En sparedusj kan halvere utgiftene til dusjing, fastslår Gundersen.
Han er klar over at mange har et dårlig inntrykk av sparedusjer. De husker tidligere tiders varianter; de som knapt nok ga følelsen av at den som dusjet, ble våt i det hele tatt. Men nå vil kundene dine bli overrasket over hvor effektive og behagelige de nye modellene er.
Hadde alle gått fra ti minutters vanlig dusj til ti minutter med sparedusj, ville nordmenn ha spart tre og en halv milliarder kroner i året. Hadde de i tillegg halvert tiden og nøyd seg med å dusje i fem minutter, ville innsparingen ha kommet opp i 5,7 milliarder kroner.
Og det regnestykket er fra august. Siden den tid har storparten av kundene i Norge fått enda dyrere strøm.
Maks 75 grader
Råd nummer to fra energi-kommunikatøren på Sørlandet:
– Sørg for at varmtvannsberederen står på maksimalt 75 grader!
Gundersen minner strømkundene om at mange varmtvannsberedere kommer med fabrikkinnstilt temperatur. Kanskje er den høyere enn den trenger?
– 75 grader er mer enn nok for å få tatt knekken på legionellabakterien, peker han også på.
Oppvaskmaskin
På nettsidene sine forteller Norgesenergi også hvordan det er strøm å spare på å vaske opp med maskin i stedet for å vaske opp for hånd. Oppvaskmaskinen bruker mindre varmtvann enn de fleste tror.
Kjører du i tillegg et program uten tørking, så sparer du enda mer strøm. Kanskje det til og med er mulig å få flere til å montere ny oppvaskmaskin fordi strømmen er dyr?
Rørleggeren kan også gi gode råd om mer enn bare vann, peker Geir Arne Gundersen på:
– Du kan motivere kundene til ikke å varme opp rom de ikke bruker, til å senke innetemperaturen litt og til å slukke lysene i rom når de ikke bruker dem eller når de forlater dem.
– Vær en god rådgiver om energitap i dører og vinduer – som for eksempel når de trenger enkle tetningslister. Sprekker rundt dører og vinduer gjør at det trekker inn kald luft slik at det trengs mer oppvarming. Dette er et problem som er det kan være vanskelig å oppdage, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken, forklarer han.
Bekymret for økning
Sju av ti er bekymret for at strømprisene skal øke mer, viser en undersøkelse som Ipsos gjorde for Norgesenergi tidligere i høst. Nordmenn tror rett og slett at strømprisen kan true familieøkonomien i vinter.
– Tallet er høyt, og det skal vi ta på alvor. Selv om undersøkelsen viser at det er de med husstandsinntekt på under en halv million som frykter dette aller mest, ser vi likevel en generell bekymring i befolkningen, sier Geir Arne Gundersen.