APP-LAUDERER: Ronny Vikeså er storfornøyd med at ny avhendingslov gjør VB-rørleggernes app enda nyttigere. Foto: FASETT.
APP-LAUDERER: Ronny Vikeså er storfornøyd med at ny avhendingslov gjør VB-rørleggernes app enda nyttigere. Foto: FASETT.

Ny lov gir bedre dager for seriøse rørleggere

Tjener på krav om dokumentasjon.

Published

Den nye avhendingsloven gjør livet lettere for seriøse rørleggerbedrifter. – Sammen med appen vår hjelper den oss ufattelig mye, sier Ronny Vikeså hos Rørlegger Gunnar Larsen.

Med den nye loven er det ikke lov lenger å selge bolig med forbeholdet «som den er». Dermed kommer flere privatkunder til å være opptatt av å få dokumentasjon på arbeidet som gjøres.

Det er en stor fordel for VB-rørleggerne, mener Vikeså. Han er prosjektleder hos Gunnar Larsen i Sandnes og mener det først og fremst er VB Smart-appen som gjør det enklere å dokumentere alt.

Rørleggerlister

– Vi registrerer ordren som vi får inn fra kunden, i Cordel. Så hopper kundeinformasjonen over i VB Smart, og der går vi inn og legger til de arbeidslistene som gjelder på det oppdraget som skal utføres, forklarer han.

I appen ligger det oppdragsbeskrivelse og bilder som tas før oppstart.

– I avslutningslisten tar vi bilde av arbeidet som er utført. Så kan du velge om du sender SMS til kunden om at du er ferdig. Du fører timer og materiell og kan generere sluttdokumentasjon med tekst, sier Ronny Vikeså.

Han er fornøyd med at appen har lister for det meste, og at det er rørleggerne selv som har bygd opp listene. Vikeså har vært med på arbeidet med VB Smart helt siden begynnelsen.

Dokumenterer underveis

– Fordelen nå som den nye avhendingsloven er vedtatt, er at vi dokumenterer hele jobben underveis. I stedet for å sitte og fylle ut en liste på papir i etterkant og huske på når du har gjort hva. Når den uavhengige kontrollen kommer, kan vi bare gå inn og hente ut dokumentasjon og sende den. Så, når du leverer fra deg FDV-en, ser kundene hva som ligger i veggen. Det er en trygghet for kundene, konstaterer han.

– De vet strengt tatt ikke hva som ligger i veggene. Her får de bilder som dokumenterer hvordan det ser ut. Et bilde sier mer enn tusen ord. For vår del har det hjulpet oss ufattelig mye, sier han.

– Når vi er ferdige, kommer informasjonen tilbake som dokumentasjon i Cordel, og da er det bare å laste den rett opp i Boligmappa.

DOKUMENTERER: Appen sørger for dokumentasjon både til kunde og kontroll, og rett til både Cordel og Boligmappa. Foto: FASETT.
DOKUMENTERER: Appen sørger for dokumentasjon både til kunde og kontroll, og rett til både Cordel og Boligmappa. Foto: FASETT.

Digitaliserer bort svart arbeid

Markedssjef Eirik Vigeland i Boligmappa regner også med at den nye avhendingsloven er en fordel, både for seriøse håndverkere og for hans egen løsning:

– Vi mener det bidrar til å digitalisere bort svart arbeid. Den gamle boligkjøpsloven ga ikke selger noe særlig insentiv til å dokumentere boligens tekniske tilstand. Det blir det slutt på nå. Manglende dokumentasjon vil bli kommentert i tilstandsrapporten, og det kan bli en utfordring når du skal selge. Det sier Vigeland til Newswire, som har intervjuet ham på oppdrag fra VB.

Avhendigsloven

Avhendingsloven fra 1993 regulerer kjøp og salg av bolig.

  • Det er ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er» med den nye lovendringen.
  • Egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen settes ned til 10 000 kroner. Selger må dekke beløp over dette. Tidligere var grensen på fem prosent av boligens verdi.
  • Det stilles strengere krav til takstmenns kompetanse og til utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller i annen dokumentasjon.

Den nye avhendingsloven er ventet å tre i kraft fra sommeren 2020.

Kilder: Stortinget.no, Boligmappa.no, Newswire

Byrået har snakket med fagsjef Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge, også. Han gir privatkundene et klart råd:

– Rørleggere og elektrikere er pålagt å dokumentere arbeidet de gjør. Dokumentasjonen er som verdipapir å regne, og møter du håndverkere som slurver med dette, bør du styre unna.

Bruker Rørhåndboka

Ronny Vikeså hos Rørlegger Gunnar Larsen innrømmer at ikke alle var like positive da kjeden innførte VB Smart-appen:

– Gutta selv hadde gjerne en slik «oi, oi, oi – noe nytt!»-reaksjon. Men de ser nytteverdien. Sånn som listene er lagt opp, er dette et godt hjelpemiddel. Appen har referanser til Rørhåndboka: Hvis du har tilgang til den elektronisk, kan vi trykke på listene og komme rett inn i akkurat det punktet i Rørhåndboka. Alt er enklere og lettere tilgjengelig. Det handler om å få gjort ting riktig første gang! sier Vikeså.

[nemitek-adset id="115"]

Powered by Labrador CMS