AR: På telefonen til Erik Bünger kan han se hva rørleggeren skal gjøre, lagt oppå bildet av hvordan bygget ser ut i virkeligheten.

Digital innmarsj i byggebransjen

Statsbygg kjører papirfritt på Vestlandet.

Published

Du finner ikke et referat – du finner oppgavene dine. Byggmester og rørlegger trives med å arbeide papirløst på Statsbyggs mest digitale byggeprosjekt på Vestlandet.– Byggenæringen kan hente store gevinster gjennom digitalisering. Det er veldig spennende å utforske dette videre her i Bergen, sier fungerende IKT- og HR-direktør Anett Andreassen i Statsbygg.Hun snakker om det som skal bli et nytt akuttsenter for ungdom på Toppe i Åsane. Det er det tredje og ferskeste prosjektet i Statsbyggs Digibygg-satsing. Der testes ny teknologi som kan modernisere byggenæringen.

Ingen snarveier

Åsane Byggmesterforretning (ÅBF) og rørleggerbedriften Olav Grevstad AS er godt i gang med å tilpasse seg den digitale fremtiden.– Det fører til en egen arbeidsmetodikk som vi er nødt til å følge. Det finnes ingen snarveier, sier prosjektleder Marlon Nyheim i ÅBF.Han viser vei opp fra brakkeriggen til byggeplassen. Der står en brakke med digital oppslagstavle. Stoffkartotek, HMS, fremdriftsplan, vær og vind. Blant annet. HMS-gjennomgangen skjer i et eget spill. Modulen kan også kobles til maskinene slik at for eksempel bare den som har truckførerbevis, har mulighet til å starte en truck.

Begynner i det små

Akuttsenteret er slett ikke noe stort prosjekt.– Veldig greit å begynne med. Målet vårt er at når vi er ferdige med dette prosjektet, skal vi ha en plattform som er skalerbar slik at vi kan bruke den enten prosjektet er 500 eller 50 000 kvadrat, sier Nyheim.Han håper å dra positive erfaringer av prosjektet, men understreker at det alltid er ting som kan gjøres bedre. Utfordringen er ikke bare egen bedrift og underleverandørene, men også produsentene. Produktene må legges inn i Productxchange.I praksis skal hele bygget ha en digital tvilling. Når et produkt er skannet inn på bygget og installert, er det også oppdatert i modellen. Sporing, fremdrift og FDV-dokumentasjon skal helst snakke sammen.– Den direkte arbeidsbehandlingen går gjennom Dalux. Der kan vi melde avvik, endringer og spørsmål, og vi kan sette noen som ansvarlig, forklarer prosjektleder Erik Bünger hos Olav Grevstad.

Mobil og nettbrett

– Du finner ikke et referat fra et prosjekteringsmøte eller et referat fra et byggemøte. Du finner oppgaver. Hver enkelt får tildelt en oppgave i møtet, med en frist. Da eliminerer vi det at enkelte kommer inn i møtet mens de leser referatet, sier Marlon Nyheim.Alt går inn i samme system og er tilgjengelig fra mobil, nettbrett og pc.– Du kan nevne noen, så får de melding om det. Meldinger tilbake og dialog er også enkelt løst. Vi har veldig god dialog og arbeider tett med hverandre, mener Erik Bünger.– Og setter du frist, får du beskjed. Den plager deg til du er ferdig, sier Alexander Bertelsen i ÅBF.– Her ser vi den digitale innmarsjen i byggebransjen. Og det blir mer etter hvert, mener anleggsleder Rune Lyseknappen.

Her er Statsbygg-kravene:

I Bergen har Statsbygg blant annet stilt krav til entreprenøren om:

  • Papirløs byggeplass: Tradisjonelle byggetegninger benyttes ikke. I stedet er en bim-modell tilgjengelig på nettbrett og stasjonære informasjonsskjermer på byggeplassen.
  • Digital byggegrop: Det er ikke bare laget 3D-modell av selve bygningen, men også av massene som er sprengt ut. Slik kan entreprenøren beregne hvor tidkrevende sprengingen er. Dette er ekstra nyttig på en komplisert sprengningstomt som dette er.
  • Digital logistikk: Alle byggematerialene spores gjennom hele byggefasen fra bestilling til ferdigstillelse. Dette gir bedre kontroll, raskere gjennomføring og redusert svinn.
  • Digital HMS-tavle: En berøringsskjerm har erstattet den gamle oppslagstavla. Hver enkelt får automatisk tilgang til viktige dokumenter og til tidskritisk informasjon ved alvorlige hendelser. Samtidig får prosjektleder langt bedre oversikt over det som skjer på byggeplassen.

Powered by Labrador CMS