Tore Aunevik har pakket ut av kontorplassen hos Nemitek, men blir i foreningen som aktiv nestleder i Oslo gruppe.

VVS-Tore over til Cowi

Blir i foreningen som aktiv nestleder i Oslo gruppe.

Publisert

Han har arbeidet for VVS-foreningen helt siden andre året på studiet. Nå tar Tore Aunevik med seg mastergraden, med overskuddsenergi fra datasentre som spesialitet, og begynner hos Cowi.– Det er rart å si farvel til gode kolleger, men det er naturlig å gå over i større utfordringer innenfor det man har utdannet seg til, sier Tore Aunevik.For tre og et halvt år siden begynte han som salgskoordinator i VVS-foreningen ved siden av studiene. Nå er han ferdigstudert og klar for rådgiverjobb i Cowi.

I bestefars fotspor

Han er arvelig belastet, men det var slett ikke noen selvfølge at han skulle havne i VVS-bransjen:– Det sto mellom petroleumsingeniør og energi- og miljøingeniør. Jeg falt ned på bachelor i energi og miljø på Oslomet. Så tenkte jeg at hvis jeg ikke tar master nå, så blir det vanskelig å komme tilbake igjen senere. Derfor bestemte jeg meg for å gå videre med master i fornybar energi fra NMBU, forteller han.– Bestefar var med og startet Multiconsult i Stavanger i sin tid, så det ligger i blodet. Han har vært veldig interessert i hva vi driver med på skolen; hvilke metoder vi bruker i forhold til det som de gjorde. Ting er mye mer digitalisert nå.Aunevik kommer fra Kristiansand, men det var mens han var inne til førstegangstjeneste på Setermoen at han bestemte seg for å flytte til Oslo for å studere. Nå har han slått rot.

Datavarme

– Jeg begynner å jobbe som prosjektingeniør på Cowis avdeling for VVS og energi, forteller han. Stillingsbeskrivelsen er ikke helt ferdig, men han tar med seg spesialkunnskap som ikke mange sitter med:– For et år siden, da jeg skulle lande på hva jeg skulle skrive masteroppgave om, så jeg at Google, Facebook, Apple, Amazon og mange av de andre store teknologiselskapene bygger ut mye serverkapasitet. Mengden av data som blir lagret på nett, bare vokser og vokser. Den overskuddsvarmen bør jo brukes til noe, sier han.– I mange tilfeller kjøles den bare bort. Denne termiske energien kan vi bruke inn mot et fjernvarmenett og gjøre datasenteret som en energikilde, sier han.Da han forsvarte masteroppgaven, fikk han god respons på et nytt og spennende tema. Samtidig ser han at flere rådgiverselskaper begynner å opprette egne avdelinger som er direkte rettet mot datasentrene.

Ny nisje

Aunevik har sett spesielt på et datasenter på Ulven i Oslo, hvordan varmen derfra vil kunne få en avkjølende effekt på tilførselsledningen til Fortum og om det kan føre til noen fare for at kundene ikke får nok energi.– Så har jeg gjort tolv store simuleringer på hele Oslos fjernvarmenett og sett på hvordan senteret på Ulven og et identisk datasenter rett ved Klemetsrud vil påvirke kundemassen. Litt usikkerhet i metoden er det om sommeren, men resultatene tyder på at det kommer til å gå bra, forklarer han.– Jeg fant ingen forskningsartikler som har sett på akkurat dette scenariet. Dette er en ny nisje – et nytt felt både for fjernvarmenettet og datasenteret – så jeg håper noen tar stafettpinnen videre. Nå er det jo også snakk om blokkjedeteknologi som bruker mye kraft. Om vi liker det eller ikke, så kommer bransjen til å etablere seg ulike steder i verden og bruke mye elektrisk kraft. Den energien må vi utnytte, sier han.

Styreverv

Varmen fra datasenteret til Digiplex på Ulven i Oslo var tema for masteroppgaven til Aunevik.

Tore Aunevik begynte som salgskoordinator i VVS-foreningen og sluttet som fagkoordinator i Nemitek. Men han forsvinner slett ikke ut av foreningen. Vervet hans som nestleder i Oslo gruppe har stått litt på vent siden han ble valgt i vår, på grunn av studiet som skulle avsluttes, men nå er det duket for full innsats.– Jeg har veldig tro på det Nemitek driver med. Jeg har sett stor utvikling bare siden jeg begynte. Det er gøy å kunne være med og påvirke litt og spennende å bli kjent med folk. For meg er det en blanding mellom det sosiale og det faglige: Muligheten til å bygge nettverk og se hva folk interesserer seg for, sier han.

Powered by Labrador CMS