INNEKLIMA
Kanarifugl varsler dårlig inneluft
For folk flest er det for vanskelig å skjønne nymotens sensorer, mener danske gründere. Derfor har de laget en kanarifugl som sier fra når det blir for mye CO₂ i inneluften.
Du har kanskje hørt historiene om gruvearbeiderne som gikk under jorden med en kanarifugl i bur? Nå er kanarifuglen tilbake.
Det var farlig å arbeide i en kullgruve. Ikke bare på grunn av rasfare og kullstøv, men også på grunn av gass. Nede i gruvesjaktene var det vanskelig å oppdage gassen. Derfor tok gruvearbeiderne med seg en kanarifugl i bur som levende alarm.
Kanarifuglene var mer ømfintlige for gasser i luften enn gruvearbeiderne. Hvis fuglen sluttet å synge og til og med ble liggende på bunnen av buret, var det ennå tid for menneskene til å komme seg ut.
CO₂-sensor
Nå skal kanarifuglen igjen varsle om dårlig luft. Det nystartede firmaet Canairi bruker en liten, gul fugl som CO₂-sensor. Hvis det er bra inneluft, står fuglen rett opp. Når det er på tide å åpne vinduene, faller den «død» om – det vil si at den svinger rundt og blir hengende med bena opp og hodet ned.
– I gjennomsnitt bruker vi 90 prosent av livet vårt innendørs, og det gjør vi typisk i et dårlig inneklima, sier Hans Høite Augustenborg. Nettmagasinet Euroman har intervjuet den danske gründeren.
Usynlig problem
Det begynte med en skoleoppgave.
– De fleste mennesker vet at de skal lufte ut, men jeg syntes ikke at det var noen gode løsninger til hvordan man kan huske å gjøre det slik at det blir en vane. Rent kreativt ble jeg tent av idéen om å lage en visuell løsning på et usynlig problem, sier Augustenborg til magasinet.
Han ville unngå blinkende lyder og røde lys. Det er greit hvis det brenner, men ikke hvis du må åpne vinduet. En «levende» ting, derimot, får deg til å reagere instinktivt og følelsesmessig. Du vil gjenopplive den.
– Da koronaen kom, ble det klart for alle at utlufting er helt essensielt. Spesielt her i Nord-Europa, hvor vi er så flinke til å isolere hjemmene våre at det ikke er noen sprekker eller naturlig isolasjon, sier medgründer Andreas Kofoed Sørensen til Euroman.
Bevisst dumt
Trend Watching har utnevnt Canairi til dagens innovasjon.
– Bevisst fordummende, lyder dommen derfra. Hele hensikten med kanarifuglen er å si fra om et usynlig problem på en synlig måte, helt uten app, display og tingenes internett.
Derfor følger den da også med bare på én enkelt verdi: CO₂. Når konsentrasjonen holder seg under 1000 ppm, lever fuglen i beste velgående. Når den passerer 1000 ppm, gir den opp, legger seg med bena i været og trenger utlufting for å våkne opp igjen.
Ute etter investorer
Kanarifuglen markedsføres også mot dem som har gode inneklimaløsninger fra før. Novo Nordisk, for eksempel, har satt opp Canairi for å åpne døren og lufte ut selv om farmasikonsernet har automatisk inneklimaløsning.
Nå satser Canairi-gründerne på folkefinansering for å kunne starte produksjonen. Både det beskjedne målet på 50.000 danske kroner og den første millionen var raskt passert på Kickstarter.