UTBRUDD: Alle ansatte på byggeplassen på Fantoft i Bergen ble satt i karantene etter et utbrudd av den sørafrikanske korona-mutanten.

Byggeplasser slapp å stenge – frykter full stopp likevel

Byggenæringen i Bergen slapp unna full nedstengning. Men et nytt krav om at ingen kan være på mer enn én byggeplass, får bransjen til å frykte full stopp likevel.

Publisert Sist oppdatert

Smitte på to byggeplasser i Bergen er grunnen til at byen «trykket på den røde knappen», som byrådsleder Roger Valhammer (Ap) formulerte det. To koronavirus-mutasjoner – de mye omtalte med opprinnelse henholdsvis i Storbritannia og i Sør-Afrika – rammet to byggeplasser på Fantoft og Kronstad.

Ikke effektivt å stenge

Byrådet ba regjeringen om å stenge større byggeplasser i byen, regjeringen sa nei, og tirsdag kveld bestemte også byrådet i Bergen seg for ikke å stenge byggeplassene.

Smittevernoverlegen frarådet stengte byggeplasser fordi det ikke vil være effektivt. Kommunen frykter at de som arbeider der, i stedet ville dra til andre kommuner og ta med seg eventuell smitte dit – eller at de som kommer fra andre land, ville reise hjem igjen og ta med seg ny smitte når de kommer tilbake til Bergen.

I stedet har byggenæringen i Bergen landets strengeste tiltak akkurat nå. De gjelder ut februar. Blant annet skal det være vakthold på byggeplassene. Vaktmannskapene skal gå kontrollrunde hver time og dokumentere at smittevernreglene følges.

Dessuten har ingen lov til å arbeide på mer enn én byggeplass.

– Brudd på reglene

I utgangspunktet kunne byggebransjen trekke et lettelsens sukk etter at det ikke ble full nedstengning.
– Vi var redde for at det kunne skje en nedstenging, men nå er vi lettet, sier administrerende direktør Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth til Bergensavisen.

Entreprenør- og murmesterfirmaet arbeider på elleve byggeplasser i regionen.
– Vi har til enhver tid kontroll på hvem som arbeider med hvem og hvor. Og vi har ikke hatt et eneste smittetilfelle, sier Ulveseth.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) mener likevel at kommunen har god grunn til å innføre de strenge tiltakene.
– Erfaringsinformasjon fra smittesporerne gir grunn til å mistenke krevende sanitære forhold. Kommunen har også fått tilbakemeldinger fra LO, som har innspill om brudd på smittevernreglene på byggeplasser. Totalt sett er dette nok til at vil velger å dra skruen mer til for å få kontroll, sier Husa til Bergens Tidende. Samtidig berømmer hun bransjen for å ha vært lydhør.

– Stopper snart opp

Det er særlig kravet om at arbeidere må holde seg til bare én byggeplass som blir vanskelig, ifølge distriktsleder Erlend Bygnes i Veidekke Bygg. Han nevner renholdere, stillasarbeidere, taktekkere og kranreparatører som eksempler på dem som kan trenge å arbeide på flere byggeplasser.

RØRLEGGEROMSTILLING: Små håndverksbedrifter rammeds, og rørleggere er blant dem som reiser ofte fra plass til plass og må regne med omstilling, sier fagforeningsleder Jorge Dahl.

– Dersom slike korte, men kritiske oppdrag hindres, kan det tenkes å stoppe hele produksjonen, sier han til E24.

Administrerende direktør Gard Kvalheim i entreprenørselskapet Lab deler den bekymringen.
– I realiteten vil mange byggeplasser stoppe helt eller delvis opp i løpet av en uke eller to, sier han.

Små rørleggere er utsatt

Jorge Alex Dahl, som leder Unionen fagforening, mener at forbudet vil ramme mange av de små håndverksbedriftene.
– Elektrikere og rørleggere reiser ofte fra plass til plass. For dem blir dette en liten omstilling, sier han til Bergens Tidende.

123 Rør er blant dem som må tolke og følge de nye reglene. Daglig leder Ronald Tvedt vil holde rørleggerne som arbeider på større bygg, på bare ett sted. Samtidig har 123 Rør servicejobber hjemme hos privatkunder – gjerne med én rørlegger på jobb i et par timer.
– Her tolker vi det sånn at vi ikke kommer under forskriften, siden det er færre enn tre personer på jobben, sier Tvedt til E24.

Han understreker at de har strenge smittevernrutiner uansett hvor de jobber.

Dette er reglene:

Dette er noen av punktene i Bergen kommunes nye forskrift om smittevern på byggeplassene:

• Det er påbudt å følge BNLs bransjestandard om smittevern.

• Det skal være lett tilgjengelig munnbind og håndsprit på byggeplassen.

• Arbeidere skal sikre at det er minst to meter avstand til andre personer på byggeplassen. Når det er fare for at kravet ikke kan følges, skal det brukes munnbind.

• Arbeidsgiver er ansvarlig for at arbeidere som får luftveissymptomer, straks forlater arbeidsplassen.

• Det skal være vakthold på byggeplassen som går kontrollrunder hver time og påser og dokumenterer at smittevernreglene følges.

• Bare de som er helt nødvendige for driften, har adgang på byggeplassen.

• De som har oppgaver på byggeplassen, skal ikke arbeide på andre byggeplasser.

• Arbeidere som viser tegn til luftveissymptomer eller som er i en gruppe som kommunen har bedt om å teste seg, skal vises bort fra arbeidsplassen hvis de ikke ønsker å teste seg.

Powered by Labrador CMS