PROPTECH
– Nå kommer skyen for alvor
Som de eneste fra Norden var Praktisk Proptech med Tommy Hagenes og Martin McGloin på en av verdens viktigste konferanse for byggautomasjon, Niagara Summit i USA.
– Konferansen og messen samlet 1000 deltakere fra hele verden og flere hundre selskaper innen byggautomasjon. Vi var de eneste fra Norden som var til stede, sier Tommy Hagenes.
Acceleration Innovation?
Sammen med Martin McGloin driver han podcasten Praktisk Proptech hvor de inviterer med seg gjester og snakker om eiendomsteknologi og praktiske utfordringer knyttet til bygg og byggautomasjon.
Rett før påske tok de to turen over dammen til USA og Charlotte, hvor en av verdens viktigste konferanser og messer for byggautomasjon ble arrangert. Arrangementet løfter frem ny teknologi og løsninger og tiltrekker seg bransjeaktører fra hele verden. Rundt 1000 deltakere og 100 selskaper hadde tatt turen til Charlotte, en by i Sør-Carolina, midt mellom byene Atlanta og Washington DC.
– Vi møtte veldig mange spennende mennesker. Temaet for konferansen var «Acceleration Innovation», men vi er nok litt usikre på om de løsningene som ble presentert helt klarer å leve helt opp til dette, sier Martin McGloin.
– Mye av det vi så var en videreutvikling, en forenkling av eksisterende løsninger. Realiteten er nok at dersom man var en flink ingeniør tidligere, så klarte man å gjøre mye av det samme. De nye løsningene gjør det enklere, men de revolusjonerer ikke så mye, sier Hagenes.
Markedsplassen kommer
Det etterlatte inntrykket fra konferansen er likevel at fremtiden er her og at byggautomasjon fortsatt ligger litt bakpå. Én av de åpenbare utviklingstrendene som ble løftet frem er at skyen for alvor kommer, også når det gjelder byggautomasjon.
– Ser man mot andre bransjer så er kanskje ikke det at man går mot skyen så innovativt, men nå skjer det i økende grad for bygg også, sier McGloin.
I tillegg kunne Niagara avsløre at deres nye markedsplass for software for byggautomasjon allerede er live.
– De løfter dette frem som en App Store for bygg. Dette er et viktig skritt i riktig retning. Verken iPhone eller de andre smarttelefonene var egentlig smarte før det ble mulig å laste ned de mange appene. Vi husker kanskje alle nordmannen som tjente seg søkkrik på å utvikle en lommelykt for iPhone? Før appene ble tilgjengelig, var smarttelefonene bare dumme telefoner med en stor skjerm. Med appene ble de nyttige verktøy. Nå er altså det samme i ferd med å skje innenfor byggautomasjon, sier Hagenes.
– Det vil etter hvert også være mulig å kjøpe hardware på Niagara Marketplace, så kanskje vil Airthings etter hvert bli tilgjengelig på denne markedsplassen, sier McGloin som til vanlig jobber i nettopp Airthings.
Gigantene melder seg på
Det tredje store som Hagenes og McGloin plukket opp over dammen var at AI nå for alvor blir en del av fremtidens byggautomasjon.
– Vi er i ferd med å gå fra alarmer som melder fra når noe er feil, til å få vite hva feilen skyldes og hva man må gjøre for å utbedre den. Systemene blir med andre ord smartere og smartere, sier Hagenes.
I tillegg kan de to reisende forteller at de store teknologiselskapene virkelig i ferd med å få øynene opp for bygg.
– Både Microsoft og Amazon var tungt representert på konferansen. Foreløpig presenterte de ikke noe som bidrar til noen store revolusjonerer innen byggautomasjon, men bare det at de var representert betyr på mange måter et taktskifte, sier Hagenes og McGloin.
Bransjens store utfordringer
Etter en svært positiv USA-tur sitter Tommy likevel igjen med noen spørsmål som han mener bransjen er nødt til å løse.
– Bransjen skal femdobles de neste årene, men vi sliter med å tiltrekke oss talentene. Skal vi klare den kommende veksten er vi helt nødt til å tiltrekke oss de klokeste hodene, sier Hagenes.
Han viser også til paradokset, godt dokumentert av Statistisk Sentralbyrå, nemlig at produktiviteten i bygg- og anleggsbransjen har falt med ti prosent siden 2000. I den samme perioden har produktiviteten i privat sektor økt med 30 prosent.
– Spørsmålet bransjen må stille seg er derfor, hvordan skal vi klare å bli fem ganger så effektive og hvordan skal vi klare å rekruttere flere, sier Hagenes.