– Havbruksnæringen har tatt godt i mot oss. Vi har åttedoblet omsetningen fra 2015 da havbruk ble etablert som eget markedsområde, sier Anders Kallerud i Brødrene Dahl.
– Havbruksnæringen har tatt godt i mot oss. Vi har åttedoblet omsetningen fra 2015 da havbruk ble etablert som eget markedsområde, sier Anders Kallerud i Brødrene Dahl.

Brødrene Dahls havbrukssatsing gir positive spinnoff-effekter

Produktserier for Brødrene Dahls havbrukssatsing solgte tre ganger mer og kuttet kostnader med 15-20 prosent i andre markedsområder.

Published

SBrødrene Dahl etablerte Divisjon Havbruk i 2015 og har nå en landsdekkende salgsorganisasjon med eksperter på akvakultur. Satsingen har gitt positive spinnoff-effekter for andre av selskapets markedsområder.

I flere prosjekter er det tradisjonelt brukt rørsystemer med dimensjoner for høyere trykk enn strengt tatt nødvendig. Innenfor havbruk er imidlertid behovet for rørsystemer med lavere trykk-spesifikasjoner. Det betyr tynnere vegger, mindre materialbruk og dermed lavere kostnader.

Ny teknologi krever reale dimensjoner. Her slepes rør på 1,6 * 500 meter til et landbasert anlegg.
Ny teknologi krever reale dimensjoner. Her slepes rør på 1,6 * 500 meter til et landbasert anlegg.

– Relativt raskt så vi interesse for plastproduktene utenfor havbruk. Kostnadsreduksjoner i nærheten av 20 prosent var sterkt medvirkende til dette. Enkelte produktserier går det tre ganger så mye av til andre markedsområder, sier divisjonsdirektør Anders Kallerud i Brødrene Dahl Havbruk.

Han legger til at mindre materialbruk er mer miljøvennlig også tilknyttet transport.

Havbruks-satsingen har i seg selv vært vellykket. Siden etableringen har Brødrene Dahl åttedoblet sin omsetning i markedsområdet. Fra å være lite kjent i sektoren ved oppstarten, står Brødrene Dahl i dag på bransjens anbudslister og har inngått mange viktige rammeavtaler.

Et velsmurt logistikkapparat er et viktig element i dette, forklarer Kallerud.

– For størstedelen av landet leverer vi neste dag fra sentrallageret vårt på Langhus ved Oslo. Til Nord-Norge tar det noe lenger tid, ene og alene på grunn av kjøretiden fra Østlandet. Gode lagerbeholdninger og logistikk er sentralt for havbruksnæringen, sier han.

Noe går imidlertid ikke på lastbil. Kallerud forteller om et eksempel der Brødrene Dahl har levert til et landbaserte anlegg for slakteferdig laks på opptil 5000 gram.

Anlegget er ikke RAS-anlegg – som er lukkete systemer med rensing – men renser noe og sirkulerer betydelige volum sjøvann. Brødrene Dahl har levert dimensjoner for inntak på 1,6 meter med massive vegger og avløpsrør med dobbel vegg med innvendig mål 2,2 meter og utvendig 2,45 meter.

Lengde? Opptil 500 meter.

– Transportløsningen for rørene er sleping i sjø. Vi har fraktet noen slik voksne «sjøormer» og det har gått problemfritt, sier Kallerud.

Powered by Labrador CMS