Hotell i Breeam-klasse: Prosjektsjef hos GC Rieber Eiendom, Ingunn Gjermundnes og kollega Gunnar Hernborg foran det som nå er landets mest bærekraftige hotell.

Breeam-hotell i særklasse

BERGEN: I Solheimsviken i Bergen har GC Rieber utviklet landets første Breeam Excellent-sertifiserte hotell.

Publisert

– Det er ingen andre prosjekterte eller ferdigstilte hoteller med like høy Breeam -sertifisering. Før de får Excellent-sertifikat som ferdig bygg må imidlertid både bygg og dokumentasjon gjennomgås grundig av en revisor, sier leder for Breeam hos Grønn Byggallianse, Viel Sørensen.

Aktiviserer området

Viken Brygge rommer blant annet et nytt hotell i Solheimsviken i Bergen. Bygget, som er utviklet av GC Rieber Eiendom, åpner i mai dørene som et Moxy-hotell, det første i Bergen. Bygget er utviklet parallelt med det nye kontorbygget Skipet, som åpnet dørene i fjor høst. Skipet er Bergens første næringsbygg i massivtre, også det er Breeam Excellent-sertifisert.

– Vi har ikke gjort noen endringer i forhold til prosjekteringen av hotellet, så jeg antar at Excellent-sertifiseringen skal gå greit, sier prosjektsjef hos GC Rieber Eiendom, Ingunn Gjermundnes.

GC Rieber eiendom har over flere tiår utviklet det gamle verftsområdet i Solheimsviken, innerst i Puddefjorden, til en moderne kontordestinasjon. De tar nå denne utviklingen noen skritt videre ved å tilføre området aktiviteter i form av dette hotellet og mer utadrettet virksomhet som for eksempel restauranter.

– Vi er jo ikke helt objektive, men synes at de siste tilskuddene i Solheimsviken bidrar til å gi hele området et betydelig løft, sier Gjermundnes.

Løftet ambisjonene

GC Rieber Eiendom har en bærekraftig tilnærming til alle sine bygg og prosjekter. De fleste av selskapets bygg er derfor Breeam-sertifisert, og prosjektdirektør Gunner Hernborg forteller at sertifiseringsordningen ligger som en grunnmur i alt de gjør med eksisterende og nye bygg.

Det betyr at de også la listen høyt for det nye hotellet. De siktet seg i utgangspunktet inn på en Very Good-sertifisering, men etter hvert som prosjektutviklingen skred frem ble listen løftet til Excellent. De hadde et ønske om å bygge også hotellet i tre, men kravene til lydisolasjon i hotellbygg gjorde dette vanskelig.

– Skulle vi bygget i tre, så måtte vi inn med mer isolasjon som på grunn av høydebegrensinger ville redusert antall etasjer og dermed antall hotellrom, sier Hernborg, som forklaring til hvorfor bygget ble bygget i betong.

Han forteller at beregnet energibehov i bygget nå er på 156 kWh, mens Tek17-kravet er på 170 kWh. For de som synes dette er høye tall, så er det viktig å være klar over at det krever betydelig mer energi å drive et hotell enn et kontorbygg.

– Det er gjort en god innsats for å få energibruken så langt ned som mulig. Hotellet blir et passivhus, og den gode energikvaliteten gjør at vi får mange Breeam-poeng, sier Gjermundnes.

Krevende miljøsertifisering

Hun forteller at miljøsertifiseringen handler mye om å fremskaffe dokumentasjon, og at de også har måtte beskrive hvilken miljøstrategi de har hatt for bygget.

– Videre må vi skaffe dokumentasjon om alt fra hvordan gjestene kommer seg til hotellet til hvilken varighet byggematerialene har og hvilke løsninger vi velger for oppvarming og kjøling, sier Gjermundnes.

Hotellet får ingen egne parkeringsplasser, men nærhet til Bybane, buss og sykkelutleie gjør at gjestene kan komme hit på miljøvennlige måter, noe som bidrar positivt til byggets miljøsertifisering.

– Vi har også kjøling via eget sjøvannanlegg, et anlegg som alle våre bygg er knyttet opp mot. Kjølemaskinene ved Viken Brygge produserer da kjøling til kjøle- og fryserom, kjølereoler og komfortkjøling. Kjølemaskinene benytter CO2 som kjølemedium. Vi er også tilknyttet BKK Varmes fjernvarmeanlegg, noe som gjør at vi ikke har egen varmeproduksjon til bygget, sier Gjermundnes.

– Vi har fire ventilasjonsanlegg, to på taket som forsyner alle rommene med roterende gjenvinner, og to nede i bygget som forsyner kjøkken, resterende hotellareal og arealer for utadrettet virksomhet med hvor det ene aggregatet har plate gjenvinner og det andre har roterende gjenvinner, sier Gjermundnes.

Fokus på avfall

En viktig del av sertifiseringen handler om å ha kontroll på avfallet, både under byggeprosessen, men også etterpå.

– Dette er noe både Veidekke som entreprenør, men også alle underentreprenører har hatt et betydelig fokus på. Vi har hatt flere containere på byggeplassen, hvor alt avfall har blitt sortert og kastet. Samtlige fortjener skryt for den innstasen de har lagt ned, sier Gjermundnes.

Hotellet åpner dørene i mai, akkurat i tide til det som tegner til å bli en svært god sommersesong i Bergen.

Powered by Labrador CMS