ROMSLIG: Oljefyren er erstattet med god plass på teknisk rom, viser Christian Jensen, Heidi Jørgensen, Svein Marienborg og vaktmester Per Christian Berg.

Fjernet oljetank på 50 kubikkmeter

De boret sju kilometer og la en mil med rør. Borettslaget i Bærum valgte bort bioolje og pellets og satset 8,4 millioner kroner på varmepumper.

Publisert Sist oppdatert

– Når vi har tjent inn igjen investeringen, er det fremdeles igjen sju år levetid på varmepumpene, sier Heidi Jørgensen.
Hun er styremedlem i Borettslaget Ramstad. Der førte oljefyringsforbudet til ny energiløsning, men også til en stor utejobb med alt fra planering til billadere.

– Et beist

– Vi fjernet et beist av en oljetank, sier Svein Marienborg. Sammen med borettslaget, vaktmesteren og Christiania Rørleggerbedrift Energi har sjefen i Varme og Energikontroll skaffet borettslaget energiløsning som er både billigere og bedre.

Opprinnelig var investeringen beregnet til å være inntjent etter ni år. I mellomtiden har det skjedd mye, men nå regner han med 13 år som realistisk.
– Anlegget har kostet 8,4 millioner kroner. Da baserer vi oss på at driftslederen skal drifte anlegget. Så fikk vi 832 000 kroner i støtte fra Enova, forteller Marienborg.

192 kilowatt

Brønnparken er dimensjonert med tre maskiner, hver på 64 kilowatt. Det tilsvarer snaut halve toppeffekten. Når det er kaldt ute, må det til strøm i tillegg. Han tror at det må ned på i hvert fall minus fem før det tilskuddet må inn.

– I tillegg til å fjerne oljetanken har vi planert om hele området, gravd ut en skråning og brukt massen til å heve terrenget med opptil to meter, sier Marienborg og trekker ellers frem 26 nye ladeplasser for elbil, ny trafo, beplantning, gjerder, asfaltering og bedre plass.

De utgiftene kommer i tillegg, og det gjør også innreguleringsprosjektet som gikk for fem år siden.
– Til sammen har vi brukt ti millioner på varmeanlegget de siste fem årene, sier Heidi Jørgensen.

– Vi har boret sju kilometer, fordelt på 22 hull på 320 meter. Vi har lagt ti tusen meter rør, forteller Svein Marienborg.

Droppet olje og pellets

Jørgensen forteller at borettslaget vurderte både bioolje og pellets.
– Det er ting som kan være billigere enn varmepumpe, men vi forkastet det på grunn av usikkerhet om tilgangen. Det ville vært noe vi ikke hadde kontroll på, sier Jørgensen.

Daglig leder Christian Jensen i Christiania Rørleggerbedrift Energi roser styret i borettslaget for å ta klare og tydelige avgjørelser raskt og effektivt. I sameier og borettslag opplever han ofte enten at avgjørelser tar tid eller at styremedlemmene ikke helt ser konsekvensene av det de vedtar.

– Vi har fått klare og tydelige avgjørelser. I et sameie møter du ofte noen som har beslutningsvegring, men her ble det mer som å jobbe mot en profesjonell part. Og de har fått ganske mye mer enn et varmeanlegg, sier Jensen.

– Dette har konsekvenser i lang tid fremover. Men vi har klart det uten å heve felleskostnaden, sier Heidi Jørgensen.

Powered by Labrador CMS