DELER: Randi Augenstein har tatt plass i amfiet sentralt i fellesarealene som beboerne i de 40 leilighetene bruker sammen.

40 boliger i fellesskap

De har mindre leiligheter og større fellesarealer.

Published

Mindre leiligheter og større fellesarealer. I Stavanger har de første flyttet inn i det første av en ny type bofellesskap. Det neste kommer på Voss, forteller Randi Augenstein i Helen & Hard.De bor billigere, og de sparer miljøet fordi de deler mer. Sosialt blir det også. – Hele idéen har vært at en skulle ha sin private enhet og være alene når en har behov for det, men at det skal være enkelt å gå ut og bruke fellesarealene, forklarer Augenstein.Hun er daglig leder i Helen & Hard. Arkitektfirmaet har samarbeidet med Indigo Vekst og Gaia Trondheim om den nye måten å tenke bofellesskap på. Det har fått navnet «Gaining by Sharing». Kruse Smith Eiendom har bygd ut i Vindmøllebakken i Stavanger – kvartalet som tidligere huset Helen & Hards eget hovedkontor.

40 i bofellesskap

– Prosjektet omfatter hele kvartalet, med 52 boliger. I tillegg til de 40 boligene i bofellesskapet er det ti leiligheter og fire byvillaer, forteller hun.De siste 14 enhetene skal være innflyttingsklare i høst, og alt er bygd for å passe inn i trehusbyen Stavanger. I tillegg til boligene blir deler av en gammel hermetikkfabrikk gjort om til en vegansk restaurant, og en fabrikkhall skal gjenbrukes som parkeringskjeller.Vindmøllebakken passer godt til en slik løsning: Kvartalet er trangt, slik at en løsning med mindre leiligheter er en fordel. Dessuten er det bratt, slik at flere får utsikt selv om det bygges tett.

500 kvadrat sammen

Enhetene varierer fra 25 til 89 kvadratmeter store. Så deler de på 500 kvadratmeter fellesarealer. – Ønsket har vært å få til et mangfold av beboere, fastslår Randi Augenstein. – Alle enhetene er fullverdige med eget kjøkken og bad.Hun viser frem et allrom med stort felleskjøkken, plass til å spise sammen og et amfi rett utenfor. Takterrasser, hageområder, takstue, leserom, syrom, verksted, vaskerom og sittekroker. Det meste er lagt opp slik at beboerne også skal kunne bruke det spontant. Men i den siste delen av prosjektet blir det også gjesterom og selskapslokale.

Mest mulig tre

Vindmøllebakken er også bygd på bærekraftig vis. Materialene skal være miljøvennlige, med mest mulig tre i prefabrikkerte elementer, isolert med hamp. De tekniske løsningene skal være så enkle at det ikke trengs fagfolk for å bruke dem. Siden de fleste som flytter inn, skalerer ned fra større boliger, har det ikke vært noe problem å fylle alt fra verksted til bibliotek uten å handle nytt.– Det er organisert som et borettslag. Enhetene er solgt kommersielt på det åpne markedet. Den gjennomsnittlige salgsprisen på 54 500 kroner kvadratmeteren er omtrent på snittet i Stavanger. Så har beboerne vært med i prosjektet fra en tidlig fase. De hadde hagegruppe, verkstedgruppe, bildelingsgruppe – det var allerede et fellesskap før de flyttet inn, sier Augenstein.KOMPAKT: Selve leilighetene er mindre enn vanlig fordi mye av dagliglivet kan skje i fellesarealene.TRE: «Gaining by Sharing»-bofellesskapene skal bygges mest mulig i tre, på grunn av miljøet.FOTO: STIAN DIRDALFOTO: STIAN DIRDALLYST: Dagslyset kommer godt inn i både leiligheter og fellesarealer.

TRANGT: Kvartalet er trangt og bratt – det gjør løsningen med bofellesskap ekstra godt egnet nettopp i Vindmøllebakken.

– Voksende marked

Vindmøllebakken skal bli det første av mange slike bofellesskap. Gaining by Sharing prøver å ta konseptet til flere steder både i Norge og andre land. – Vi jobber med et prosjekt på Voss. Så har vi mulige prosjekter i Oslo og Bergen, forteller Augenstein.– Dette er et voksende marked. Du vil se forskjellige løsninger med ulike modeller for fellesfunksjoner og deling, varsler hun.Eldrebølgen, flere som bor alene, flere som er ensomme, flere som har familier med mine, dine og våre barn som bor hos dem på forskjellige tidspunkter og som har besteforeldre og andre «åpenbare barnevakter» langt unna. Alle trendene taler for slike nye boformer.– Vi ser en enorm interesse for dette prosjektet, sier Randi Augenstein.

Powered by Labrador CMS