Fagrådet for våtrom:
Rørleggere forstår ikke sammenhengen
Rørleggere går rett i gang med den praktiske jobben og lar være å prosjektere. – Tenk før du gjør! oppfordrer daglig leder Cato Ove Karlsen i Fagrådet for våtrom.
Han vil egentlig skryte av rørleggerne. For det går riktig vei, nemlig. Men fremdeles er det altfor mange som ikke prosjekterer. De sliter rett og slett med å forstå sammenhengen i regelverket.
– Skremmende mange blir tatt med buksa nede. Jeg synes vi har altfor mange saker som burde vært veldig enkle å løse for disse gutta. Det går på å ha dokumentasjonskravet litt lenger frem i panna og se at det du driver med, er i henhold til normer og regler, sier Karlsen.
Rainfall-dusjer
Fagsjef Bjørn Grimsrud peker på vannrike dusjer og små sluk som eksempel på hvor galt det går når du ikke planlegger:
– Vi har en regel som sier at du ikke skal ha vann uten avløp, og så skal avløpet ta unna i takt med tilløpet. Nå har vi fått svære rainfall-løsninger som leverer dobbelt så mye vann, og så et lite sluk som ikke tar unna, sier han.
– At du ikke prosjekterer, er en evig gjenganger. Snakker du om «femtimillimeterssluk» i sammenheng med en rainfall-løsning, da vil du se at rørleggeren begynner å grøsse litt og skjønner at dette går dårlig i hop. Den bevisstheten på å gjøre de riktige valgene, det er dét som er prosjekteringen, sier Grimsrud.
Skriftlig
– Prosjektering er nøkkelordet enten du snakker konstruksjoner, fall eller rørteknisk. Tenk før du gjør, og ha det gjerne i skriftlig form, oppfordrer Cato Ove Karlsen.
– Prosjektering er ikke den store jobben.
Andre problemer han peker på: Rørleggere som ikke fornyer seg – og de som ikke ser på monteringsveiledningene.
– Det er ikke noe nederlag for en fagarbeider å ta en liten titt på en monteringsveiledning, sier Karlsen.
– Snakk sammen!
Bjørn Grimsrud oppfordrer til å snakke litt med andre fagfolk.
– Det er noe vi opplever veldig ofte blant håndverkere generelt – ikke bare hos rørleggeren. Du må gidde å snakke med nabofaget av og til. Når du skal plassere sluket i gulvet, så må du ha et visst forhold til den som skal legge fallet og et visst forhold til den som skal legge membran, sier han.
– Det er noen gråsoner som krever samarbeid. Det er vi veldig dårlige på i denne bransjen, mener Grimsrud og snakker om hvordan rørleggeren er avhengig av at tømreren har gjort jobben i forkant.
– I stedet for å bruke tiden på å krangle om en prosent eller to ekstra rabatt hos grossisten, er det bedre å få en større andel av jobbene til å gå i hop første gang. Alle som har vært borti store jobber, er vant med byggemøter, prosjektmøter og fremdriftsmøter nettopp for at den ene hånden skal vite hva den andre holder på med. Badet er et så komplekst rom at det blir i prinsippet samme problemstilling, sier han.
Mer våtromsnorm
De to ekspertene i Fagrådet for våtrom forteller om én gledelig utvikling:
– Vi ser kraftig økning i bruk av våtromsnormen. Det er et veldig godt signal som viser at man tar litt tak i prosjekteringsutfordringen.