REKORDÅR: Olav Birknes og Kaja Foss Austnes i Eco-1 kan glede seg over rekordår, flere ansatte og nye lokaler.

Dette selskapet doblet salget i 2019

– Vi regner med økende interesse også fremover, sier daglig leder Geir H. Ingeborgrud i ECO-1.

Eco-1 begynte å arbeide med biofyringsolje allerede i 2006. De siste årene har pilene pekt rett oppover. For seks år siden kåret Dagens Næringsliv firmaet til årets gaselle. I vinter ble det gasellediplom igjen etter mer enn en firedobling i omsetningen de siste fire årene. 2019 ble rekordår, med god hjelp fra fossilforbudet.

Rekordmange

– Det har vært en svært positiv utvikling. Mange har tatt beslutningen om å stille om til biofyringsolje for å utnytte en god varmeløsning videre, sier gründer og daglig leder Geir H. Ingeborgrud.

Han forteller om mange henvendelser fra både fyringsteknikere, forhandlere, eiendomsselskap og privatkunder. Hvor mye olje som selges, er det temperaturen som avgjør.
– Men antall nye kunder er rekordstort i 2019 og hittil i 2020, forteller Ingeborgrud.

I fjor økte volumet med over 100 prosent. Det har betydd lange dager og at selskapet har måttet ansette flere.

Landbruket neste

– Det er installert mange nye oljeanlegg som kan gi varme i 20–25 år til. Å utnytte de ressursene som er installert, i stedet for å skifte ut med noe nytt, er både god økonomi og et godt klimatiltak, sier Eco-1-sjefen.

Nå forbereder han seg på neste «nye» marked. I 2025 kommer landbruket etter og får forbud mot fossil fyring. Dermed blir landbruket et prioritert marked for Eco-1.

I boliger og næringsbygg er det største rushet unnagjort.
– På den annen side har vi mange kunder hos oss som velger biofyringsolje som den foretrukne oppvarmingen eller som en reserveløsning. I mange sammenhenger er biofyringsolje som hovedlast en god løsning, og vi ser mange som installerer biofyringsolje som spiss- eller reservelast der andre løsninger gir grunnvarmen, sier Ingeborgrud.

Sertifisert

Han argumenterer med at biofyringsolje gir lavere investering enn andre løsninger for den som skal gå over fra fossil olje.
– Ved valg av andregenerasjons biofyringsolje kreves det bare en justering av anlegget til ny oljekvalitet. Du kan beholde oljefyren og fyre på samme måte som tidligere. Pris per kWh er høyere med biofyringsolje enn med varmepumpe, men totalbildet viser en lik totalkostnad over 15–20 års driftstid, sier Geir H. Ingeborgrud.

Han kan skilte med ISCC-sertifisering. Det betyr at biodiesel og biofyringsolje er dokumentert og sporbar. Sertifiserte råvarer er ikke i konflikt med matproduksjon, fører ikke til avskoging og sikrer arbeidstagere sosiale rettigheter.

Powered by Labrador CMS