SYKEHUS: Det nye sykehuset i Stavanger er testprosjekt for mange nye, industrielle byggeløsninger, og ikke minst plassholderne til Kristoffer Tungland og Cowi.

Holder av plass til alt

Kristoffer Tungland har høstet heder både i Norge og internasjonalt for å ta BIM og industriell bygging flere skritt videre.

Publisert

Han skaper fremtidens byggeprosess. Kristoffer Tungland har høstet heder både i Norge og internasjonalt for å ta BIM og industriell bygging flere skritt videre.I fjor fikk han priser. I år gjennomfører han i praksis. – I det siste har jeg jobbet veldig mye med å få gjennomført mye av det som vi har satt i gang. Jeg har det travelt med å få alt på plass og få det til å fungere, sier Kristoffer Tungland.

Verdensledende

BIM-eksperten hos Cowi i Haugesund har hentet en «BIM-Oscar» fra Las Vegas og hjem til Norge for sykehusbyggingen i Stavanger – SUS2023. Autodesk University trekker frem arbeidet som han, Cowi og Nordic Office of Architecture har gjort, som verdensledende beste praksis.Selv er han kåret til årets unge rådgiver av RIF. Med løsningen som han og kollegene står bak, har Cowi kunnet tegne ut en hel etasje av det nye sykehuset på en dag. Tidligere ville det tatt flere uker, med større fare for prosjekteringsfeil. Nå er entreprenørene i full gang og sykehuset skal leveres, område for område.

Industrielt effektivt

– Vi har kommet med et konsept for hvordan vi skal løse industrialisert bygging mer effektivt, oppsummerer Tungland. Det begynte med at han og kollega Torgeir Midthun Fadnes satt på togete til et møte og diskuterte hva de kunne gjøre. De kom opp med et konsept og spurte programvareleverandøren sin, Autodesk, om hjelp. Men de hadde ikke tid til å vente, så de gjorde jobben selv.På sykehuset har byggherren valgt en løsning der det ikke er noen teknikk i veggene. Alt går fra taket og ned i modulene. Så bygges det opp med «dumme vegger» og moduler som kan tas fra hverandre og fraktes ut gjennom døren når det blir behov for å gjøre endringer. Også baderommene kommer flatpakket og klart til å bæres inn og eventuelt ut igjen gjennom døren.

Plassholder

Den revolusjonerende løsningen som Tungland og Cowi har utviklet, er en plassholder – til daglig omtalt på engelsk som «placeholder».– Vi har bygd et møbel som teknikken går inn i. Det er koordinert mellom alle fagene slik at alt er puttet inni de møblene, beskriver han.

Alt i én operasjon

I stedet for at alle komponentene må modelleres inn på hver enkelt av alle de plassene de skal stå, så kan designprogramvaren nå sette inn en plassholder som viser hvor modulene skal være. Så søker programvaren opp alle plassholderne og setter inn modulene for hvert enkelt fag, helt automatisk. Elektro, ventilasjon og rør bruker den samme plassholderen for å vise hvor utstyret deres skal stå.– Vi sier at «der skal det være en modul». Så setter vi en placeholder der. Si at jeg så jobber der som RIE. I stedet for å gå inn og sette inn en stikkontakt på hver av modulene, så har jeg allerede lagt inn den på alle modulene. Hvis vi har seks–sju hundre sånne placeholdere, så setter den ut seks–sju hundre grupper med utstyr, forklarer han.

Gjorde det selv

Kristoffer Tungland er ikke overrasket over at det var enklest å ta jobben selv med å utvikle programvaren noen skritt videre.– Softwareleverandørene klarer ikke å henge med på den raske utviklingen, og ofte er det småting som vi kan utvikle, som gjør hverdagen mye lettere. Ingeniører har alltid laget noen skript for å lette hverdagen sin. Vi holder på med det samme, men har rettet det mot BIM-en, sier han.

Ingen hemmeligheter

I høst er han videre rundt på konferanser og messer for å fortelle om arbeidet og utviklingen. Hverken han eller Cowi har ambisjoner om å sitte på løsningene og bruke dem som fordeler i konkurransen.– Vi har ikke lyst til å la være å dele hvordan vi har utført og løst dette. Vi ønsker å være langt fremme, men ikke å holde på en særegen måte å gjøre ting på. Alle er tjent med at bransjen jobber i samme retning. Vi har ikke noen filosofi om å sitte og holde på hemmeligheter, og vi skal samarbeide med mange om dette, sier Kristoffer Tungland.Plassholderne skal tas i bruk på andre prosjekter enn bare SUS2023. Men det er nødvendig at alle som er involvert, har lyst til å bruke en slik løsning. – Vi har hatt møter og presentert det, og på en del av prosjektene har de lyst, men vi er ikke kommet i gang ennå, forteller han.

Powered by Labrador CMS