Billigere enn innkjøpspris

Megaflis selger billigere enn innkjøpsprisen til proffene. Rørleggere fortviler.

Published

Megaflis selger billigere enn innkjøpsprisen til proffene, og rørleggere fortviler. Nå åpner Megaflis-sjef Ståle Lindgren for å innføre egen proffkonto og selge enda mer til rørleggerne.Tekst og foto: Georg Mathisen– Hva skal du si til kunden? spør en fortvilet Øyvind Lønnkvist Moen. Han er daglig leder for Rørleggerfirma Kjelgaard i Ytre Enebakk. Her møter han konkurranse fra priser som er så lave at de ligger under hans egne innkjøpspriser. – Du får et forklaringproblem, konstaterer Moen

Samme produkt

– Ta denne veggboksen, sier han, og holder opp en pakke. – Den selger Megaflis tre kroner billigere enn innkjøpsprisen min. Det er akkurat samme betegnelsen på produktet, og Megaflis sier at de gir samme garantier. Privatkundene er jo veldig opptatt av pris.Øyvind Lønnkvist Moen lurer på hvordan prisene kan bli så lave. Han skjønner at grossistleddet skal ha sitt, men ser på grossisten som et godt støtteledd for rørleggeren hvis det kommer reklamasjoner, og også som god hjelp til å gjøre logistikken bedre.– Vi ser at grossisten leverer mindre og mindre av baderomsmøblene. Vi har fått flere leverandører, og til slutt ender vi kanskje med at grossistene begynner å slite litt. Samtidig blir det litt logistikk hvis du skal ha mange direkteleverandører.

– Svart arbeid

Moen er kritisk til at Megaflis selger kontant og at kjeden selger til forbrukere som ikke har lov til å montere det de kjøper.– Kontantkjøp bidrar direkte til svart arbeid. Hadde de hatt en slags proffkonto, hadde det vært greit, men dette er direkte konkurranse mot den som prøver å drive seriøst, sier han. Rørleggerfirma Kjelgaard ser stadig at jobber hos privatkunder ikke blir noe av likevel, og så viser det seg at badet er pusset opp likevel, men ikke helt på forskriftsmessig vis.Han vil ikke handle skulder ved skulder med privatkundene og støtte kjedene på den måten. Men han kan vanskelig si nei til å montere det som er kjøpt der.

Dyrere å montere

– Jeg har vanskeligheter med å si at jeg ikke kan montere en armatur som er klin lik den jeg får kjøpt selv. Da må jeg bare skru på prisen, da. Materialavansen vår er litt av det vi lever av. Da må jeg bare legge på timeprisen så jeg får tatt det inn. Er det en svær jobb, så henger vi oss ikke så fælt opp i det hvis folk har kjøpt et baderomsmøbel et annet sted. Men kommer det en forespørsel om å montere tre servantarmaturer som er kjøpt på Megaflis, da prøver vi å styre unna.Når kunden kommer med Ikea-utstyr, så blir det også dyrere.– Ikea har godkjenninger, men varierende kvalitet på utstyret. Når vi setter inn vannstoppventiler og det som kreves for å gjøre det tryggere, så blir det til slutt vesentlig dyrere enn om de skulle ha kjøpt et ordentlig fabrikat, sier Øyvind Lønnkvist Moen.

Avviser svart

Megaflis-sjef Ståle Lindgren avviser tvert enhver kritikk av at kontantsalget bidrar til svart arbeid:– Megaflis tar fullstendig avstand fra alt som heter svart arbeid. Det er ingen forskjell på oss og andre faghandelsbutikker. I alle butikker som jeg vet om, er det mulig å betale både med kontanter og kort, så hvorfor det er noe tema, forstår jeg ikke, sier han.Lindgren forklarer prisingen med det som skjer i markedet – han vil ikke være med på at kjeden bruker proffprodukter som lokketilbud mot forbrukerne.– Vi priser ut fra markedet. Vi lover kundene at de alltid skal finne de laveste prisene hos oss, derfor hender det at markedsprisen på konkurranseutsatte produkter blit presset langt ned. Dette har ingenting med lokketilbud å gjøre. Det er markedskreftene som regulerer prisen, sier han.

Vurderer proffkonto

Nå varsler han at Megaflis kan utvide satsingen og innføre egen proffkonto for profesjonelle kunder på sikt:– Vi registrerer at statistikken viser at proffsegmentet øker mer enn privatsegmentet. Nå er det slik at vi allerede har en stor andel av omsetningen fra proffene, men vi søker hele tiden å bli bedre og ta større markedsandeler. Derfor vil jeg ikke utelukke at vi kommer til å gjøre en større satsing mot dette segmentet på et senere tidspunkt, sier Ståle Lindgren.

Powered by Labrador CMS