SVENN: Tre år etter at han ikke fikk lærekontrakt, har Bilal Isa klart svennebrevet.
SVENN: Tre år etter at han ikke fikk lærekontrakt, har Bilal Isa klart svennebrevet.

Nå har Bilal svennebrev

ØKERN: For tre år siden fikk han ikke lærekontrakt. Nå har Bilal Isa (43) ferskt svennebrev og fast jobb på Ryen VVS.

Published

«Når jeg får oppholdstillatelse, skal jeg bli rørlegger!».

Bilal Isa bestemte seg for over ti år siden.

I Syria var han leder på en sponplatefabrikk. Han kom til Norge i 2009. Bilal sa tvert nei til å sette seg rolig og ta imot penger fra staten. Det var da han hjalp til på en restaurant, før han hadde fått oppholdstillatelse, at han bestemte seg for å bli rørlegger.

Det var bare én hake. Da han var ferdig med teorien, fikk han ikke lærekontrakt.
– Jeg er ikke misunnelig på dem som får kontrakt, men jeg håper noen har plass til meg, også, sa han da han sto frem i Rørfag og på Nemitek.no og fortalte om jakten sin på en lærlingplass.

Flere tilbud

Derfra har det bare gått én vei. En måned senere hadde han kontrakt hos Ryen VVS og hadde måttet takke nei til tre andre rørleggerbedrifter.

– Jeg arbeidet på et gatekjøkken, og der var det mange håndverkere som kom og spiste. Jeg så på firmalogoene deres, og hvis jeg så at det var en rørlegger, spurte jeg om de trengte lærling, forteller han.

Bøyde rør i hodet

Nå har han nettopp lagt bak seg en nervepirrende uke.
– Jeg har sovet lite, innrømmer han og fisker opp en røykpakke. Vanligvis røyker han ti om dagen. Den siste uken er det blitt førti.

FORNØYDE: Bilal Isa (i midten) gjorde prøvenemnda fornøyd – Kjetil Hagen i Hagen VVS (til venstre) og Magnus Hellstrøm i Bygningsarbeidernes Forening bedømte prøven hans.
FORNØYDE: Bilal Isa (i midten) gjorde prøvenemnda fornøyd – Kjetil Hagen i Hagen VVS (til venstre) og Magnus Hellstrøm i Bygningsarbeidernes Forening bedømte prøven hans.

Han var nervøs for svenneprøven, nemlig. Da han hadde fått oppgaven, dro han hjem for å planlegge. Femåringen hjemme skjønte lite da faren satt i sofaen og bøyde rør i tankene, komplett med håndbevegelser.

– Vi hadde kurs i å bøye og lodde. Det hadde vi ikke gjort noe av på arbeid. Heldigvis lærte vi det veldig godt her på Opplæringskontoret, forteller han.

– Halve prøven var jo bøying!

Roser kollegene

Bilal Isa er full av godord om Ryen VVS. Der har han fått god oppfølging, lært hele tiden, og håper at han har stått på selv for å få mest mulig ut av læretiden. Han roser kollegene og for at han har fått være med og gjøre en jobb – ikke bare hente kaffe og bære, slik som han har hørt at andre lærlinger har måttet.

Han har i hvert fall fått nok ut av læretiden til at svennebrevet er hans. Etter en lang formiddag med neglebiting fikk han komme tilbake inn på verkstedet til Rørentreprenørenes opplæringskontor, der han fikk vite at han hadde gjort jobben sin mer enn godt nok.

Servicejobb

Nå er han i gang med full jobb som faglært rørlegger, fremdeles hos Ryen VVS.
– Jeg er servicerørlegger og trives veldig godt med det. På en byggeplass må du se samme tømrer og samme elektriker hver dag. Det er ikke det jeg helst vil. Nå har jeg variasjon, fastslår Bilal Isa.

Rørleggersvenn.

Powered by Labrador CMS