OMDØMME: Den lynkjappe endringen i støtten går ut over omdømmet til Enova, mener daglig leder Benny Simonsen i Vaillant Norge.

Vaillant om Enova-kutt: Katastrofe

Prøver å få utsatt støttekutt.

Published

Det stormer rundt Enovas støttekutt foran Varmepumpekonferansen. – Tre måneders frist er en katastrofe for forbrukere og entreprenører, men vi håper siste ord ikke er sagt, sier Vaillant-sjef Benny Simonsen.

– Klønete kutt

Simonsen er blant innlederne på Varmepumpekonferansen på Fornebu 19. og 20. mars.Rett før konferansen bestemte Enova seg for å kutte i støtten til varmepumper. Det skjer fra 1. juni.– Jeg forstår at rammevilkårene kan endres, men tre måneders frist er altfor kort tid. Dette er meget klønete. Jeg tror Enova får et omdømmeproblem, sier Benny Simonsen.Han håper at endringen blir utsatt til nyttår, samtidig med at oljefyringsforbudet trer i kraft. Nå arbeider flere foreninger i bransjen med å forklare Enova at dette ikke er noen god løsning, sier Simonsen.

Vil eksportere strøm

Til tross for de planlagte kuttene understreker Vaillant-sjefen at rammevilkårene for varmepumper aldri har vært bedre enn de er akkurat nå. Han snakker varmt for å eksportere ren, norsk strøm til transport og andre sektorer i Europa, mens varmepumper og fornybar energi kan erstatte elektrisiteten til å varme opp boliger og næringsbygg.– Strømmen vil ikke være billig lenger, selv om den i Norge fortsatt vil være billig i europeisk målestokk. Strøm er en god eksportartikkel – fra et miljøperspektiv er det mye bedre at vi eksporterer strøm så Europa kan kutte i kullkraften, mens varmepumper bidrar til å minske strømforbruket i bygningene i Norge, sier Simonsen.Han oppfordrer bransjen til å komme sterkere og mer samlet på banen for å fortelle om mulighetene på nybyggmarkedet.Les også! Novap om Enova-kutt: Dårlig timing

49 000 kroner nå

Simonsen ramser opp støtteordningene slik de er i hvert fall frem til 1. juni:– Inntil 10 000 kroner i støtte til vannbåren varme.– Inntil 5000 kroner i støtte til akkumulatortanker.– Inntil 20 000 kroner i støtte til luft-til-vann-varmepumpe så lenge det er energimåling.– Inntil 30 000 kroner i støtte til væske-til-vann-varmepumpe så lenge det er energimåling.– Inntil 15 000 kroner i støtte til solfangere.– Inntil 4000 kroner i støtte til sentralt styringssystem.– Sparte utgifter til skorstein ved bruk av vannbåren varme.Det gir typisk en støtte på 49 000 kroner til en væske-til-vann-varmepumpe i en ny bolig, så lenge det ligger innenfor 25 prosent av totalinvesteringen.

Powered by Labrador CMS