LAGER: Båtsfjord Rør har fire og et halvt årsverk og åtte millioner i omsetning. Jan Eirik Grønnberg ligger likevel inne med lager for en million for å være sikker på å kunne håndtere oppdragene som kommer.

Rørleggermester om koronasmitten: - Vi er nok litt for slepphendte

– Det er lett å glemme seg, men vi må tenke på at vi har oppdrag på helsesenteret, sier Jan Eirik Grønnberg. Sjefen for Båtsfjord Rør arbeider med alt fra saltvann til isflak.

Published Last updated

- Vi har prøvd å være forsiktige med å bevege oss. Men det er lett å glemme seg, så vi må resette oss stadig vekk, sier Grønnberg.

Droppet bryllup

Han snakker om koronaviruset. Selv har han nettopp droppet å gå i et bryllup fordi hele bedriften ville blitt rammet om han hadde måttet i karantene. Kollegene utfordrer han på om de nå egentlig må på den festen i helgen.

– Med oppdrag på helsesenteret er dette noe å tenke på. Vi prøver å sprite oss, vi har med oss egne flasker, og vi har vurdert å spørre folk om de vil at vi skal bruke munnbind når vi kommer inn i huset deres. Men siden vi ikke har hatt smitten på nært hold, er vi nok litt for slepphendte her oppe, regner han med.

Rørleggerbedriften i Båtsfjord konsentrerer seg om privatkunder, servicenæring og fiskerinæring. De store anleggene regner den ikke på: Da kommer det større bedrifter utenfra.

Fiskebruk

– Skal det bygges et nytt fiskebruk, er det for stort for oss. Men trengs det rehabilitering, er vi inne og skifter rør, fornyer og reparerer. Det er mye vann på et fiskebruk – sjøvann og ferskvann, sier han.

Båtsfjordbruket har nettopp investert i en produksjonslinje.
– Da gjorde vi en god del jobb, sier han og trekker for eksempel frem en ny platefryser der vannet renner over plater og fryser til isflak. Kuldetekniske bedrifter står for kuldesiden, mens Båtsfjord Rør kobler til på vannsiden og filtrerer vannet så det ikke blir partikler i isen.

– Det kan kundene deres reagere på nedover i Europa. De tar prøver og passer på – her er det mye penger i sving, så det gjelder å unngå reklamasjoner, sier Grønnberg.

Frostskader om bord

Materialvalget er viktig på slike jobber. Rørleggermesteren sitter med et lager til rundt en million kroner hele tiden for å kunne håndtere en skade.

– Vi prøver å holde oss til så få typer rør som mulig, sier han. Det betyr to typer, og problemer når det kommer nyproduserte båter med en en tredje type rør.

Båtene er nemlig også kunder.
– De får som regel frostskader i januar. Noen ganger har landstrømmen sviktet og vi må ut og reparere så de kommer seg på havet igjen. Det går fort når det blir kaldt i januar, konstaterer han.

Hensyn

Jan Eirik Grønnberg håper at det snart skal gå an å ta folk i hånden igjen. Da koronastengningen kom i mars, var det panikk på alle fronter, også i Båtsfjord. Nå er det greiere, også å jobbe på helsesenteret.

– Vi må sprite oss og passe på å ikke være forkjølet. Det vanlige. Med sunt bondevett går det bra. Vi går inn og gjør jobben og går ut igjen – vi rusler ikke rundt på avdelingen. Mye ligger i å vise hensyn, sier han.

Powered by Labrador CMS